Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

Faszerowane bakłażany

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Składniki:
80 dag bakłażanów,
15 dag ryżu,
3 łyżki tłuszczu,
cebula,
4 dag grzybów suszonych,
pół szklanki śmietany,
1,5 łyżki mąki,
2 jaja,
sól,
pieprz,
przyprawa do zup


Przygotowanie:
Bakłażany obrać ze skóry, podzielić na połowy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę posiekać i przesmażyć grzyby ugotować i posiekać; dodać do ryżu. Masę doprawić, dodać jaja. Połówki bakłażanów oprószyć mąką i napełnić przygotowanym farszem. Włożyć do naczynia, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Następnie podprawić śmietaną z mąką. Podawać z ziemniakami.

Smacznego

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

brzmi pysznie, ale ile to ma kcal? ta śmietana...
może kefir?

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


kaska85 napisał/a:

ta śmietana...


Śmietana jest jednak pyszniejsza niż kefir ;) Poza tym właściwości kefiru (dobre bakterie i grzybki) w wysokich temperaturach zanikają, czyli po prostu żyjątka giną :kwasny:

kaska85




Dołączyła: 25.03.2011
Posty: 78

o tych bakteriach i grzybkach to nie wiedziałam. dzięki za podpowiedź

Barbraa59




Dołączyła: 03.12.2014
Posty: 61


Ja faszeruje mięsem z pomidorowym sosem :) Też wychodzi pysznie :)

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki:

1 bakłażan 300g
Filet z kurczaka zmielony 200g
200g dojrzałych pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę
Cebula 100g
Ząbek czosnku
Pół łyżeczki oliwy 2g
Bazylia, pietruszka, cynamon, sól, pieprz, chili

Sos:

150 ml mleka 0,5 % tłuszczu
Płaska łyżka mąki 15g
Łyżka sera parmezan 20g
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku

Przygotowanie:

Kurczaka zmiel w maszynce. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na nieprzywierającej patelni na odrobinie tłuszczu. Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw pietruszką, bazylią, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu oraz chili. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem. W  tym czasie pokrój bakłażana w plasterki o grubości 0,5 cm, skrop je sokiem z cytryny i posól. Zgrilluj na patelni grillowej bez tłuszczu (jeśli nie masz patelni grillowej,  możesz pominąć ten etap i włożyć bakłażany bezpośrednio do mięsa oraz dusić potrawę , aż bakłażany zmiękną). Ugrillowane bakłażany dodaj do mięsa i duś po przykryciem 10 minut.  Przygotuj sos – jest on imitacją sosu beszamelowego, jednak bez dużej zawartości tłuszczu. Wymieszaj w rondelku mąkę z małą ilością mleka, następnie dolej resztę mleka i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem w proszku. Na zakończenie dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj bakłażany z mięsem, polane sosem „beszamelowym”.

cofnąć się by wziąć rozbieg

Butterfly




Dołączyła: 07.01.2015
Posty: 13

Przepisy: 107


Fajny przepis...Dzięki-na pewno wypróbuję-D

Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


i jak próbowalas ? ja nie przepadam za baklazanami ale moze sie skusze :)
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl

Jessica




Dołączyła: 03.03.2015
Posty: 12

Przepisy: 94





kaska85 napisał/a:
brzmi pysznie, ale ile to ma kcal? ta śmietana... może kefir?
Ja śmietanę dawno temu zastąpiłam w domu jogurtem greckim, więc myślę że i w tym przepisie się sprawdzi.