Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Rusłana
Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58





Bodykox napisał/a:
Ja w ogóle bym nie odstawiał tłuszczów, bo to nie one są problemem a węglowodany. Niestety tylko 1% ludzkości to rozumie, bo większość dalej myśli, że ograniczenie tłuszczów = tracenie na wadze.

Też się z tym zgadzam. To jest głęboko zakorzeniony mit, wkręcony nam chyba przez  lobby producenckie. Jeśli chcemy się odchudzać to najlepiej uderzać tłuszczem w tłuszcz!

Ponadto z tego co wiem to każda błona komórkowa składa się z  białka i kwasu tłuszczowego, więc na logikę jak można pozbawiać organizmu ważnego składnika? Najlepiej jak w pożywieniu jest dużo kwasów omega-3 - one są najlepsze dla komórek.

» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58



Ksylitol nie, stewia tak.
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58



Tego nie znałam, muszę koniecznie wypróbować, brzmi fantastycznie pysznie !

Liddka napisał/a:
Ja do samej wody ciągle się przekonuję, ale z dodatkiem prawdziwych owoców np. arbuza, truskawek lub ziół - mięty, bazylii jest ekstra na upały.
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58




Porozglądaj się, popytaj znajomych. Zdarza się często, że jadąc samochodem w różnych rejonach Polski widzę samochody ze świeżą i niemrożoną rybą, a więc porozglądaj się, popytaj znajomych, czy w Twojej okolicy widzieli takie samochody.


politia napisał/a:

Elizka mogę jedynie pozazdrościć "dojść" ;) ja niestety rybaka w Poznaniu nie wypatrzę, choćbym ze świecą szukała ;)
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58




Lepsza od tych słodko chemicznych świństw jest woda niegazowana z plastrem cytryny lub pomarańczy - nie słodka, nie chemiczna, ale na pewno zdrowa.
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58



5 posiłków dziennie, nie ciągły "przemiał". Święta to ciężki czas, ale można go przeżyć ;-)
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:001ebc0fce]SKŁADNIKI:[/b:001ebc0fce]

- 250 gr krewetek (surowych, około 25 sztuk)
- 300 g makaronu spaghetti
- 4 Łyżki oliwy
- Tarty parmezan
- Bazylia świeża (kilkanaście liści )
- Sól
- Pieprz
- Chili w proszku


[b:001ebc0fce]SKŁADNIKI NA MARYNATę[/b:001ebc0fce]

- 8 Łyżek oliwy
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- Sok z ½ cytryny
- Bazylia
- Rozmaryn



[b:001ebc0fce]PRZYGOTOWANIE:[/b:001ebc0fce]

1. Najpierw marynata: sok z cytryny, osiem łyżek oliwy, czosnek, rozmaryn i bazylia. Krewetki posolić popieprzyć, zalać marynatą i odstawić na 30 minut.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, krewetki wyjać z marynaty ( marynatę zachować ) odsączyć, wrzucić na patelnię i smażyć chwilę do zróżowienia, gotowe wyjąć na talerz.
4. Zachowaną marynatę wlać na patelnię, dodać dwie łyżki oliwy, wrzucić ugotowany makaron i chwilę smażyć, następnie dodać krewetki, chili, posiekane liście bazylii, wszystko razem wymieszać i jeszcze trochę podsmażyć / podgrzać / na sam koniec posypać z wierzchu tartym parmezanem.

Smacznego !
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Ciężko jest natrafić na prawdziwego mięsnego hamburgera (chyba, że zajdzie się do Burger Kinga - 100% mięsa). Przeważnie hamburger to trochę mięsa, dużo białka (sojowego) i dużo przypraw maskujących zawartość dodatków, w dodatku taki hamburger jest smażony na starym tłuszczu i przez taki obraz obarczamy hamburgera plagą otyłości i nazywamy go fast foodem. Jednak dobrze zrobiony hamburger może posiadać wartości odżywcze i być pyszny. Mój sprawdzony przepis znaleziony w Wysokich Obcasach

[b:a363dd1526]Hamburger:[/b:a363dd1526]
- 0,5 kg mielonego chudego mięsa wołowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy Dijon
- jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- sól
- świeżo zmielony pieprz

[b:a363dd1526]Dodatki:[/b:a363dd1526]
- pomidor w plastrach
- plasterki czerwonej cebuli
- 4 liście sałaty

[b:a363dd1526]Sos pomidorowy:[/b:a363dd1526]
- 2 plastry bekonu
- 2 średnie obrane ze skórki pomidory
- sól, pieprz, tymianek


[b:a363dd1526]Wykonanie:[/b:a363dd1526]
Do miski z mielonym wołowym mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony bekon. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce bułki układać: sos, hamburger, pomidor, krążki cebuli, potem kropla sosu i góra bułki. Ugnieść. Smacznego !
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Falafel to popularna potrawa z krajów arabskich i Izraela, przygotowywana z ciecierzycy i/lub bobu.

[b:d196166b14]Składniki:[/b:d196166b14]
400 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku, lekko zgniecione
1 mała cebula pokrojona na ćwiartki
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżka zmielonego kminu
niepełna łyżeczka pieprzu cayenne lub do smaku
1 szklanka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
neutralny olej (np. z pestek winogron lub kukurydziany) do smażenia


[b:d196166b14]Przygotowanie:[/b:d196166b14]
Wsypać ciecierzycę do dużej miski i zalać wodą. Woda powinna pokrywać ciecierzycę na 8-10 cm, gdyż ziarna potroją objętość. Moczyć przez 24 godziny w miarę potrzeby dodając wody, tak by ciecierzyca była cały czas przykryta. Odcedzić dokładnie ciecierzycę (zachować wodę z moczenia) i przełożyć do miksera. Dodać pozostałe składniki oprócz oleju. Zmielić grubo, nie na pure. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody z moczenia. Zmiksować aż składniki się połączą. Spróbować, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz sokiem z cytryny. Wlać olej do głębokiego rondla, co najmniej na wysokość 5 cm (im więcej oleju, tym lepiej). W węższym rondlu zużywa się mniej oleju, ale wlewając go więcej, można usmażyć więcej falafelowych kulek naraz. Podgrzać olej na średnim ogniu do temperatury ok. 180 st. C. (wrzucona kapka masy zaskwierczy natychmiast). Nabierać łyżką masę i formować kulki. Smażyć partiami, nie za dużo naraz, od czasu do czasu mieszając. Wyjmować kiedy ładnie się zrumienią (całkowity czas smażenia: nie dłużej niż 5 minut). Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej. Jest również opcja podawania w chlebku pita, z sałatką warzywną, sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:12b822b6a9]Składniki:[/b:12b822b6a9]

- 500 g chudej wołowiny
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanki posiekanej dymki
- 500 g pokrojonych pędów bambusa z puszki
- szczypta soli
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/4 szklanki nasion sezamu



[b:12b822b6a9]Wykonanie:
[/b:12b822b6a9]
Mięso pokroić w cienkie paseczki długości ok 5 cm. Rozgrzać połowę oleju na patelni i smażyć mięso przez minutę, następnie zdejmujemy z patelni. Rozgrzewamy pozostały tłuszcz i podsmażamy dymkę i pędy bambusa 3 minuty. Dodać sól, sos rybny i dusimy jeszcze 5 minut mieszając. Dodać czosnek i dusić kolejne 2 minuty. Wrzucić mięso znów na patelnię i smażyć aż będzie miękkie. Zdjąć z ognia, dodać sezam, wymieszać i podać od razu. Można podawać z makaronem np. wstążkami.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:3c9342bf75]Składniki:[/b:3c9342bf75]
1 kaczka
3 łyżki margaryny lub smalcu
sól

Marynata:
szklanka octu (10%)
2 szklanki wody
5 małych cebul
pietruszka
marchew
kawałek selera
3 goździki
pieprz
listek laurowy
5 ziaren jałowca
Rosół:
podroby kacze
trochę włoszczyzny
łyżka mąki
sól


[b:3c9342bf75]Przygotowanie:[/b:3c9342bf75]
Kaczkę sprawić i opłukać. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą, nóżki wsunąć w nacięte kieszonki, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu i podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[quote:731a0351db="kaska85"]ta śmietana... [/quote:731a0351db]

Śmietana jest jednak pyszniejsza niż kefir ;) Poza tym właściwości kefiru (dobre bakterie i grzybki) w wysokich temperaturach zanikają, czyli po prostu żyjątka giną :kwasny:
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Składniki sałatki:

- feta
- papryki – zielona, czerwona i żółta
- ogórek zielony
- cebula czerwona
- 4 rzodkiewki
- odrobinę kiełków rzodkiewki (opcjonalnie)
- pomidory koktajlowe (około 15 sztuk)
- mała puszka fasolki czerwonej – mała puszka kukurydzy
- szczypiorek
- sałata lodowa
- sałata zwykła
- sałata karbowana (opcjonalnie)
- pietruszka
- sól, pieprz

Składniki sosu winegret:

- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia – oregano
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- musztarda Dijon
- sól
- pieprz
- sok z połówki cytryny
- ocet winny biały (opcjonalnie)



Wykonanie:

Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze części. PAMIęTAJ nie używamy do krojenia sałaty noża bo będzie gorzka – wystarczy nam jej porwanie w rączkach.

Cebulkę pokroić w piórka, posolić i pocukrzyć – pozostawić do puszczenia nadmiaru wody. Pokroić w średnią kostkę papryki, w talarki rzodkiewkę, drobno posiekać szczypiorek. Wrzuć składniki do sałaty. Do tego pomidorki koktajlowe przekroić na pół, dodać opłukaną wcześniej fasolkę, kukurydzę i kiełki rzodkiewki (ewentualnie). Ogórka opłukać, obrać i pokroić w kostkę.

Na koniec dodać posiekaną drobno pietruszkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać sos, fetę, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać. Dodatkowo jeśli nasza Feta nie jest w zalewie smakowej dodaje ją do sosu winegret i po kilku minutach wlewam wszystko do sałatki. A dla lubiących w każdej postaci mięso dodaje uprzednio usmażone piersi z kurczaka w kawałkach w przyprawie Gyrosa.

Jak zrobić sos winegret ? Do pojemnika (najlepszy taki z zamknięciem wieczka) dodajemy sok z cytryny ewentualnie zamiast soku ocet winny biały, musztardę, oregano, bazylię, pieprz i sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Po połączeniu się wszystkich składników dolewamy olej i oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy.
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Składniki:
80 dag bakłażanów,
15 dag ryżu,
3 łyżki tłuszczu,
cebula,
4 dag grzybów suszonych,
pół szklanki śmietany,
1,5 łyżki mąki,
2 jaja,
sól,
pieprz,
przyprawa do zup


Przygotowanie:
Bakłażany obrać ze skóry, podzielić na połowy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę posiekać i przesmażyć grzyby ugotować i posiekać; dodać do ryżu. Masę doprawić, dodać jaja. Połówki bakłażanów oprószyć mąką i napełnić przygotowanym farszem. Włożyć do naczynia, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Następnie podprawić śmietaną z mąką. Podawać z ziemniakami.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:e2d23b7ebb]Składniki: [/b:e2d23b7ebb]
3-4 niewielkie, świeże pstrągi (wypatroszone)
sól morska
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
cytryna
natka pietruszki, tymianek, szałwia (świeże)
bazylia
sól, pieprz
słodka papryka w proszku


[b:e2d23b7ebb]Wykonanie: [/b:e2d23b7ebb]
Ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą od wewnatrz i z zewnatrz, bazylią, pieprzem, do środka włożyć po kilka listków szałwii, tymianku i natki pietruszki, owinąć folią aluminiową i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Miękkie masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do środka każdej ryby włożyć po łyżce masła, skropić sokiem z cytryny. Rybę owinąć folią tak, aby rozcięcie "na brzuchu" ryby było odsłonięte (folia w łódeczkę). Ryby owinięte folią i ułożona na blaszce wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20-30 minut, potem wyjąć z piekarnika, folię odwinąć tak, aby ryba mogła się przypiec, ryby posypać czerwoną słodką papryką. Piec jeszcze 10 minut. Można serwować z grzankami z bagietki, zapieczonymi w piekarniku z masłem i odrobinką sera.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:d1deda1d8c]Składniki:[/b:d1deda1d8c]
3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
2 duże łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
sól, pieprz
3 pomidory sparzone ,obrane i pokrojone lub pomidory z puszki
6 łyżek drobnego makaronu
natka pietruszki lub bazylii do posypania
bulion warzywny
śmietana 18 % do zup

[b:d1deda1d8c]Wykonanie:[/b:d1deda1d8c]
Wlać oliwę do garnka, wrzucić cebulę i seler, posolić i zeszklić, dodać pomidory smażyć przez minutę, zalać bulionem i wrzucić makaron i gotować aż makaron będzie al dente doprawić do smaku posypać natką lub bazylią, przed podaniem dodać śmietanę.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:401508d7dc]Składniki:[/b:401508d7dc]
6 pomidorów
300 g mielonej cielęciny
1 cebula
½ szkl. białego wina
4-5 łyżek oliwy
1 listek laurowy
2 goździki
250 ml beszamelu
sól i pieprz


[b:401508d7dc]Sposób wykonania:[/b:401508d7dc]
Z pomidorów ściąć wierzchy po czym wydrążyć z nich miąższ.
Następnie oprószyć solą wydrążone pomidory i odstawić aby ściekł z nich sok.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, dodać cielęcinę.
Trzymać przez chwile na ogniu i dodać wino oraz rozgnieciony miąższ z pomidorów.
Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze listek laurowy i goździki.
Doprawić jeszcze do smaku solą i napełnić masą pomidory.

Pomidory wyłożyć na brytfannie wysmarowanej tłuszczem i przykryć beszamelem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:60c173c0ee]Składniki:[/b:60c173c0ee]
* paczka makaronu fettucine
* świeże liście szpinaku
* słoik suszonych pomidorów w oliwie
* świeży czosnek
* kilka czarnych oliwek
* ser feta w kosteczkach
* oliwa z oliwek do smażenia


[b:60c173c0ee]Wykonanie:[/b:60c173c0ee]
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Liście szpinaku dokładnie przebrać, opłukać i zalać na parę sekund wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Dorzucić odsączone z oliwy suszone pomidory, a chwilę później dodać sparzone liście szpinaku. Kiedy wszystko nieco się podsmaży, przełożyć na patelnię ugotowany wcześniej makaron i wszystko razem dokładnie wymieszać. Danie rozłożyć na talerze. Wierzch każdej porcji udekorować plasterkami czarnych oliwek i kosteczkami sera feta. Można również na wierzch dodać kilka listków świeżej bazylii.


Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:775fcd8c69]Składniki:[/b:775fcd8c69]
* cukinia 1 duża
* mąka do obtaczania
* olej do smażenia
* mozarella twarda 25 dkg
* sól do smaku
* pieprz do smaku


[b:775fcd8c69]Składniki do sosu[/b:775fcd8c69]
* pomidory 50 dkg
* cebula 1 duża
* sól do smaku
* pieprz do smaku
* bazylia 1 łyżka


[b:775fcd8c69]Wykonanie:[/b:775fcd8c69]
Cukinię, jeśli jest młoda, pokroić w plastry. Jeśli jest już twarda i z pestkami - dodatkowo obrać i wydążyć. Oprószyć solą i pieprzem, obtaczać w mące i smażyć krótko na oleju z dwóch stron. Układać w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć w małej ilości oleju, dodać pomidory, dusić bez przykrycia czasem mieszając, aż woda z pomidorów częściowo odparuje, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Polać cukinię sosem, posypać startą mozarellą, zapiekać w piekarniku około 30 minut.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[b:a00800e4ae]Składniki:[/b:a00800e4ae]

* 1 duży kalafior
* 4 ząbki czosnku
* majonez
* sól


[b:a00800e4ae]Wykonanie:[/b:a00800e4ae]

Kalafior podzielić na małe różyczki wrzucić do osolonej wody - doprowadzić do wrzenia i gotować tylko trzy minuty.
Odcedzić dokładnie i ostudzić.
Do dwóch dużych łyżek majonezu dodać 3-4 rozgniecione w prasce ząbki czosnku i szczyptę soli
wymieszać dokładnie i dodać do kalafiora. Delikatnie wymieszać.

Idealny dodatek do mięs z grilla.
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


A ja na jednym z for znalazłam przepis na Paellę, ale przepis jest typowo hiszpański

Najwazniejsza sprawa w PAELLI jest ryz oraz pomidorowa podstawa zwana Sofrito.
Paelle mozesz wykonac z dowolnie dobranymi skladnikami jednak nie ma lepszej niz Seafood Paella czyli Malze, Krewetki, inne rodzaju stworzen morskich. Co dzwine nawet ludzie za nimi nie przepadajacy uwielbiaja ten rodzaj paelli.


SOFRITO:
- 2 duze biale cebule
- 4 glowki czosnku
- szafran
- duza puszka pomidorow
- liscie laurowe, pieprz caly, sol

RYZ:
- kup specjalny ryz do paelli
- szafran
- 2 duze cebule


WYKONANIE

SOFRITO
Pokroj czosnek w plasterki, pokroj cebule w kostki, wrzuc do garnka na olej jednak nie pozwol by nabraly koloru. Dodaj soli i pozwol by cebula na oleju sie ugotowala.
Dodaj liscie laurowe od razu, dodaj szafran, pieprz i sol. Gdy zobaczysz ze cebula puscila sok dodaj puszke pomidorow. Po dodaniu dosyp troszke chilli w proszku jesli takie posiadasz, nie duzo gdyz SOFRITO powinno byc slodkawe, chilli nada jedna troche wyrazistosci.
Calosc dokladnie posiekaj juz w garnku tak by nie bylo caly pomidorow.
Gotuj dlugo, na srednim ogniu, mozesz delikatnie je przypalic. Gdy woda wyparuje w polowie mozesz uznac je za gotowe. Przed zdjeciem z ognia zasmakuj i przypraw.

RYZ
Pokroj w kostke cebulke i podobnie jak z SOFRITO pozwol by sie na oleju ugotowala. Dodaj sol by cebula wydala wiecej soku. Gdy zobaczysz ze juz jest duzo soku, gdy jest ugotowana, dodaj szafranu i wymieszaj. Dodaj wczesniej zakupiony ryz. Wymieszaj dokaldnie i delikatnie obsmaz. Ryz powinien nabrac prawie niewidoczny zolty kolor. Jesli nie masz szafrany mozesz dodac starty imbir ktory doda zolty kolor. Dodaj go malo gdyz ma on jedynie nadac kolor a nie wplywac na smak.
Dodaj wody lub najlepiej wywaru z warzyw. Jesli posiadasz jakeis resztki warzyw mozesz je ugotowac i wlasnie tutaj go urzyc.
Ryz gotuj na mega duzym ogniu, szybko, ryz powinien byc pol twardy po zdjeciu z ognia. Taka jest paella. Garnek moze Ci sie przypalic, woda musi wyparowac mega szybko, 3 minuty i ryz jest gotowy. Wody uzyj jedynie nad ryz. Nie wiecej bo przegotujesz ryz. Przykryj zatem woda ryz na mm wyzej i pozwol na duzym ogniu jej sie wygotowac. Wymieszaj kilka razy i zdejmij dopiero jak zobaczysz ze nie ma grama wody. Paella powinna byc sucha.


WYKONANIE

Rozgrzej patelnie ( pozniej na niej podasz obiadek ). Nasyp soli i pieprzu.
Wrzuc na mega goracy olej warzywa lub owoce morza. Obsmaz je. Dodaj lyzke sofrito. Nie duzo gdyz Paella to danie ryzowe a nie pomidorowe. Nie powinno byc za bardzo czerwone. Dosyp kilka lyzek ryzu ( ile zdolasz zjesc ). Dosyp zielony groszek by nadal skrajnie fajne kolory. Dolej ponownie 2 lyzki wazowe wywaru z warzyw, wywaru z ryb lub po prostu wody. Zostaw patelnie na duzym ogniu i nie mieszaj. Gdy woda zacznie wrzec na patelni, zmniejsz ogien, do konca nie rusza juz Paelli i pozwol by woda sie wygotowala i podgotowala mocniej ryz. Nie wolno przy tym paelli mieszac czy wstrzasac. Paella powinna byc sucha, sklejona, powinna byc jedna masa a nie wymieszana.

Pozwol zatem by na pateli paella dojrzala. Posol, popierz, dodaj tyle przypraw ile uwazasz za stosowne. Gdy paella jest kompletnie sucha nadaje sie do jedzenia. Mozna ja podawac na talerzu lub bezposrednio z patelni co polecam ze wzgledu na smak. Paella powinna sie podpiec od dolu zatem podanie na patelni najlepiej zachowa ten smak.

Nie pozwol by paella sie od dolu spalila w pierwszym etapie czyli wrzenia wody gdyz popsujesz jej smak. 3 minutki moze bulgotac, podpiec, pozneij zmniejsz ogien.
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Pita z kurczakiem

(przepis na 4 porcje, czas przyrządzania 35 minut)

Składniki:

* 2 piersi kurczaka,
* oliwa z oliwek,
* sos sojowy,
* ocet balsamiczny,
* 3,5 szklanki pokrojonej sałaty lodowej,
* 0,5 szklanki piórek czerwonej kapusty,
* 2 plastry czerwonej cebuli,
* 4 cienkie placki pita,
* pieprz.

Pierś z kurczaka nasmaruj mieszanką sosu sporządzonego z 2 łyżeczek oliwy, sosu sojowego oraz szczypty pieprzu i odstaw. Sałatę lodową, czerwoną kapustę i czerwoną cebulę wymieszaj z 1,5 łyżki oliwy, 1,5 łyżki soku z cytryny z łyżką sosu sojowego i 0,5 łyżki octu balsamicznego. Kurczaka upiecz na patelni. Placki pita zwilż wodą i podgrzej na patelni bądź grillu. Pokrój kurczaka w kostkę i wrzuć do sałatki. Przyrządzoną sałatkę z kurczakiem włóż do uprzednio podgrzanej pity i zawiń w rulonik.

Porcja: 375 kcal / 24g białka/ 14g tłuszczu/42g węglowodanów/4g błonnika

Pizza z pieczarkami, rukolą i papryką

(przepis na 2 porcje, czas przyrządzania 25 minut)

Składniki:

* 1 pomidor,
* 6 pieczarek,
* 3 szklanki rukoli,
* pół marynowanej papryki,
* 2 małe serki mozarella (kulki),
* 2 małe chlebki pita,
* oliwa z oliwek,
* ocet balsamiczny,
* ząbek czosnku,
* oregano,
* 2 łyżki startego sera najlepiej parmezanu,
* ostra musztarda.

Pomidora, paprykę i pieczarki pokrój w plasterki, a mozarellę posiekaj w kostkę. Chlebek pita posmaruj mieszanką przygotowaną z 1 łyżeczki oliwy z oliwek ze zgniecionym ząbkiem czosnku. Przykryj go plasterkami pieczarek i posyp startą mozarellą. Zapiekaj pizzę przez ok. 10 minut, aż ser się przyrumieni. W tym samym czasie paprykę wymieszaj z 3 szklankami rukoli. Gdy wyjmiesz chlebek z piekarnika, posyp go mieszanką sałaty i startym parmezanem. Na koniec polej sosem przygotowanym z 1,5 łyżki octu balsamicznego i 0,5 łyżeczki bardzo ostrej musztardy.

Porcja: 390kcal / 26g białka / 13g tłuszczu / 52g węglowodanów / 10g błonnika

Hamburgery

(przepis na 4 porcje, czas przyrządzania 30 minut)

Składniki:

* 0,5 kg piersi kurczaka,
* ¼ szklanki liści kolendry lub natki,
* ząbki czosnku,
* sos sojowy,
* kminek, sól pieprz,
* 4 małe razowe bułki,
* oliwa z oliwek,
* czerwona cebula,
* keczup.

Posiekaj lub zmiel pierś z kurczaka. Wymieszaj mięso z posiekanymi liśćmi natki lub kolendry, dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku, łyżką sosu sojowego i zmielonego kminu, dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku. Z farszu uformuj cztery kotlety i podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Odsącz kotlety z tłuszczu, kładąc je na pergaminie. Bułki przekrój na pół i ułóż w nich kotlety, polej keczupem. Całość udekoruj piórkami czerwonej cebuli i listkami natki lub kolendry.

Porcja: 315kcal/ 33g białka/ 7g tłuszczu/35g węglowodanów/5g błonnika

[b:d863b14e4b]http://fitness.wieszjak.pl/dietetyka/203453,Dietetyczny-fast-food.html[/b:d863b14e4b]
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Posługuję się dwoma kalkulatorami:

[URL=http://www.smaczny.pl/index.php?name=Calc]kalkulator kuchenny 1[/URL] - bardziej zaawansowany

[URL=http://smakowity.pl/kalkulator-kulinarny/]kalkulator kuchenny 2[/URL]
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Witajcie

Dzisiaj kolejna propozycja: [b:7486ad1e44]Schab z suszonymi owocami[/b:7486ad1e44]

[b:7486ad1e44]Składniki:[/b:7486ad1e44]
1. 1,5 kg schabu
2. 40 dag mieszanych suszonych owoców: morele, figi, daktyle, śliwki, jabłka, banany
3. 1 kieliszek śliwowicy
4. suszony majeranek
5. sól
6. pieprz
7. olej do smażenia


[b:7486ad1e44]Przygotowanie:[/b:7486ad1e44]
1. suszone owoce skropić śliwowicą i odstawić na 20 minut
2. schab dokładnie umyć a następnie osuszyć
3. długim ostrym nożem wyciąć kieszeń w płacie mięsa
4. mięso natrzeć majerankiem, solą i pieprzem i wstawić do lodówki na 1 godzinę
5. napęczniałe owoce dokładnie osączyć, zachowując śliwowicę
6. częścią owoców napełnić ściśle otwór wycięty w mięsie, resztę zachować
7. na patelni mocno rozgrzać olej
8. szybko obsmażyć na dużym ogniu faszerowaną pieczeń ze wszystkich stron
9. obsmażony schab przełożyć do brytfanny i obłożyć pozostałymi owocami i polać pozostałą śliwowicą
10. piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C
11. przed wyłożeniem na talerze pokroić na 1-2 centymetrowe plastry ostrym nożem

Gotową pieczeń można podawać z kluskami śląskimi oraz sosem z pieczenia oraz warzywnymi surówkami.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Próbowałam. Pyszne. Polecam !
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Brokuły uchodzą za bardzo zdrowe, więc dzisiaj przedstawię przepis na zapiekankę brokułową.
[b:5957845a82]
[u:5957845a82]Składniki[/u:5957845a82][/b:5957845a82]
1/2 opakowania ugotowanego makaronu (Np. świderki lub muszelki)
brokuł
4 kostki mintaja
3 pomidory
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
szklanka śmietany
1 szklanka wybitych jajek
10 dag żółtego sera
masło



[b:5957845a82][u:5957845a82]Przygotowanie[/u:5957845a82][/b:5957845a82]
Ugotować makaron.
Sparzyć brokuły wrzątkiem na durszlaku.
Umyte pomidory pokroić na cząsteczki.
Rozmrozic kostki mintaja.
Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować dookoła masłem.
Układać w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie warstwami: makaron, brokuły, pomidory i rozmrożoną rybę.
Śmietanę dokładnie wymieszać z wybitymi jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Śmietankowo - jajecznym sosem zalać zapiekankę, z wierzchu posypać ją tartym żółtym serem.
Piec w temperaturze 170 stopni C, przez ok. 1 godzinę.


Życzę smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Składniki:

- 4 filety ze świeżego norweskiego łososia, po ok. 200 g każdy
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 0,5 kg brokułów
- 2 marchewki
- 0,5 kg drobnych ziemniaków
- gałązka rozmarynu
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz

Jak przygotować:

Obrać ziemniaki, większe pokroić na połówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Następnie fileta z łososia posolić. Naczynie do pieczenia wyłożyć pergaminem, tak aby boki swobodnie wystawały. Posmarować papier oliwą i ułożyć na niej rybę. Dodać ziemniaki i rozmaryn, skropić pozostałą oliwą. Całość szczelnie przykryć pergaminem. Piec ok 45 minut. Następnie pokroić marchew w słupki, brokuł podzielić na różyczki, wrzucić warzywa do osolonego wrzątku na ok 5 minut. Upieczoną rybę przełożyć na talerz wraz z ziemniakami i odcedzonymi warzywami. Podawać z łyżką jabłkowego musu.

SMACZNEGO
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Poczytałam trochę na temat medycyny komórkowej i odżywiania komórkowego i rzeczywiście to co głosi doktor Rath i jego fundacja, a wcześniej Pauling wydaje się logiczne, że najlepszym lekarstwem na spadek cholesterolu jest [b:6b7e79a8b2]witamina C[/b:6b7e79a8b2]. Działa jak naturalna statyna. Statyna jest to lek obniżający poziom cholesterolu.
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Oczywiście. Strony internetowe oferują dużą różnorodność przepisów, przejrzystość, szybkość, możliwość szybkiego wydruku, a często można na nich spotkać zdjęcia potraw. Ja korzystam od lat z takich stron

www.kuchnia-polska.net
www.smaczny.pl
www.pychotka.pl
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[center:4dc9be53d4][u:4dc9be53d4]Składniki:[/u:4dc9be53d4][/center:4dc9be53d4]

1. 70 dag mielonej wołowiny
2. 1/2 puszki kukurydzy
3. 2 cebule
4. sól
5. 3 różnokolorowe papryki
6. 1 ząbek czosnku
7. 1 szklanka czerwonej fasoli
8. 1 szkanka bulionu
9. 2 szklanki przecieru pomidorowego
10. 1 łyżka suszonego chilli
11. Pieprz kajeński
12. Oliwa


[center:4dc9be53d4][u:4dc9be53d4]Przygotowanie:[/u:4dc9be53d4][/center:4dc9be53d4]
1. Fasolę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin (najlepiej całą noc)
2. Odcedzić fasolę
3. Wszystkie papryki umyć, rozciąć na pół, usunąć gniazda nasienne, oczyszczone strąki pokroić w paski
4. Cebulę i czosnek posiekać.
5. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek o podsmażyć na niej wołowinę. Mięso odsączyć.
6. Do tłuszczu który pozostał po smażeniu dolać oliwy. Zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
7. Podsmażone warzywa połączyć z przecierem pomidorowym, bulionem, fasolą i kukurydzą.
8. Oprószyć chilli oraz szczyptą soli i pieprzu kajeńskiego. Zagotować
9. Wymieszać z mięsem i dusić ok. 1 godzinę.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Pycha !!!

Wczoraj testowałam. Wprowadziłam drobne modyfikacje: zamiast marchwi i pietruszki dodałam mrożoną włoszczyznę w paski, nie dodałam kaparów, ale aby wzmocnić cebulę dodałam kostkę cebuli podsmażanej
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


choroby serca - zbyt dużo tłuszczu, węglowodanów prostych a przez to cholesterolu
nowotwory - papierosy, żywność z dużą ilością dodatków syntetycznych
zaparcia - mało owoców, warzyw (mało błonnika)
otyłość - wszystkiego za dużo
cukrzyca typu 2 - zbyt dużo węglowodanów prostych
próchnica - węglowodany proste
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


A coś więcej możecie mi opisać ?
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Jak skutecznie i efektywnie spalić tłuszcz z brzucha ? Nie mam nadwagi (ważę 57 kg przy 169 cm), staram się zdrowo odżywiać, ćwiczę.
Czy istnieje jakiś specjalny rodzaj ćwiczeń, który pomógłby mi w zwalczeniu tego defektu ?

Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


[quote:053e79c2a5](zazwyczaj gotuje mój mąż )[/quote:053e79c2a5] Zazdroszczę


1. Pokrojenie piersi - ok 5-10 minut
2. Przyprawienie - ok. 5 minut
3. Pieczenie ok. 40-60 minut - w zależności od mocy i temperatury - generalna zasada nie wysuszyć mięsa za mocno
4. Sporządzenie sosu - ok. 5 minut

Bon appetit
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Znalazłam w necie fajny i prosty przepis. Spróbowałam i jest naprawdę pyszna potrawa

Składniki:

- piersi z kurczaka
- jogurt naturalny
- czosnek granulowany Kamis
- kostka cebulowa Knorr
- sól
- przyprawa do gyrosa
- pieprz czarny
- sól ziołowa
- papryka słodka


Sposób przygotowania:

1) Piersi kurczaka doprawić (sól, przyprawa do gyrosa, pieprz), włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać trochę wody (żeby mięso nie było suche) i piec w piekarniku. Nie za długo, aby nie wysuszyć mięsa.

2) Międzyczasie przygotowujemy sos : jogurt naturalny (w dużym kubku) przelać do miseczki. Dodać: czosnek granulowany, sól ziołową, pieprz, paprykę czerwoną słodką, 1 kostkę przyprawy cebulowej Knoora. Wymieszać i odstawić na godzinkę, żeby nabrało smaku.

3) Upieczone mięso polać sosem.

Smacznego
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Według diety dr Kwaśniewskiego czyli żywienia optymalnego, w modelu żywienia tradycyjnego (dużo węglowodanów, tłuszczów) nadmiar węglowodanów powoduje na drodze przemian biochemicznych przekształcenie ich w tkankę tłuszczową i co za tym idzie wzrost poziomu cholesterolu. Przy żywieniu optymalnym, gdzie ilość węglowodanów jest maksymalnie minimalizowana w spożyciu to zjawisko przekształcenia nie zachodzi no i nie ma wzrostu poziomu cholesterolu. Ciekawa jest ta dieta doktora Kwaśniewskiego ? Prawda ?
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Brzmi interesująco
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Hejka !

W literaturze spotykam proporcję wapnia do magnezu, przy której odbywa się wchłanianie 2:1. Mam pytanie. Co się dzieje z pierwiastkiem którego jest więcej ? np. jeśli ta proporcja wynosi np. 2:1,8 (czyli w tym przypadku więcej jest magnezu). Czy nadmiar tego pierwiastka również ulega wchłonięciu, czy też nadmiar jest wydalany ?
» przejdź do wątku

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


Poszukuję dobrych, obfitych i sprawdzonych tabel z zawartością:

Białka
Tłuszczów
Węglowodanów

oraz kalorii. Nie chodzi mi tylko o produkty odpowiednie do żywienia optymlanego, ale też generalnie do wszystkich produktów.

Thx z góry 8-)
» przejdź do wątku