Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki mrożone filety z mintaja
- 1.5 sztuk sok z cytryny
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki + do obtoczenia ryby
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szczypta cukru
- olej do smażenia
- 1/2 sztuki pora
- 1/3 sztuki selera
- 1 kostka bulionowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z mintaja wyłóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki, aby się rozmroziły. Następnie rybę oprósz solą oraz pieprzem i skrop 2/3 soku z cytryny. Filety obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu osącz na ręczniku papierowym.
- Marchewki, pietruszkę, seler oraz por oczyść, po czym pokrój na małe kawałki. Warzywa wrzuć do garnka i zalej wrzątkiem. Do składników dodaj kostkę rosołową, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Całość gotuj przez 20 minut. Następnie jarzyny odcedź, odstaw na chwilę do ocieknięcia i zmiksuj na gładko.
- Przygotowane puree warzywne dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek oczyść i drobno posiekaj. Zieleninę wrzuć do większej miski. Następnie dodaj do niej mąkę, kwaśną śmietanę oraz bulion.
- Składniki na sos miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelej do rondla i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, nieustannie mieszając. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody. Całość dopraw do smaku solą, resztą soku z cytryny, cukrem oraz pieprzem. Rybę podawaj z sosem i puree z jarzyn.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku