Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 1 sztuka żółtko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
- Farsz
- 2-3 sztuki ugotowane w mundurkach ziemniaki
- 300 g bryndzy
- 100 g startego oscypka
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i zmiel z bryndzą. Dodaj starty oscypek i jajko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wyrób.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj żółtko i mieszając, powoli dodawaj mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Następnie podsypując mąką, tocz z niego wałek, odetnij z niego niezbyt grube kawałki.
- Rozpłaszcz je w dłoni, nałóż farsz, sklej brzegi ciasta. Powstałe bryndzylki ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz na jasnozłoty kolor w 190 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać