Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Góralskie bryndzylki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 szklanka  mąki
  • 1 łyżka  oleju
    Farsz
  • 2-3 sztuki ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 300 g  bryndzy
  • 100 g  startego oscypka
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i zmiel z bryndzą. Dodaj starty oscypek i jajko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wyrób.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj żółtko i mieszając, powoli dodawaj mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Następnie podsypując mąką, tocz z niego wałek, odetnij z niego niezbyt grube kawałki.
  3. Rozpłaszcz je w dłoni, nałóż farsz, sklej brzegi ciasta. Powstałe bryndzylki ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz na jasnozłoty kolor w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE