WYNIKI WYSZUKIWANIA
Jedni unikają ich jak ognia, inni stosują aż za często. Antybiotyki to bardzo skuteczne remedium na wiele chorób, ale działają wtedy, gdy są stosowane prawidłowo. O podstawowych zasadach przyjmowania antybiotyków warto przypominać co roku, a szczegól
Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut
Biegunka podróżnych jest chorobą objawiającą się problemami żołądkowo-jelitowymi. Jej nazwa wywodzi się stąd, że do zakażenia dochodzi zwykle w czasie podróży. Główną przyczyną biegunki podróżnej jest spożywanie zanieczyszczonych mikrobiologicznie na
Produkt probiotyczny to według definicji produkt zawierający odpowiednio wysoką ilość wyselekcjonowanych kultur bakterii lub drożdży o udowodnionym działaniu probiotycznym, które zmieniają poprzez implantację lub kolonizację mikroflorę jelitową w okr
Bakterie uznajemy za drobnoustroje powodujące choroby. Są jednak i takie mikroorganizmy, których potrzebujemy do zachowania zdrowia. Należą do nich między innymi bakterie probiotyczne zwane Lactobacillus Acidophilus. Ich nazwa wywodzi się z łaciny -l
Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak
Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po
W naszym ciele żyje wiele jeszcze niezbadanych mikroorganizmów, ich łączna waga w samych jelitach może wynosić nawet 2 kilogramy. Najwięcej bakterii mieści się w naszym przewodzie pokarmowym. Dobry stan mikroflory jelit pozytywnie wpłynie na cały org
Niektóre warzywa, przyprawy i zioła wyróżniają się na tle pozostałych pod względem właściwości bakteriostatycznych czy nawet bakteriobójczych. Ich stosowanie wspomaga organizm w walce z infekcją bakteryjną. Przedstawione pokrótce warzywa, przyprawy i
Antybiotyki hamują rozmnażanie się bakterii lub ich zniszczenie. Stosuje się je wyłącznie w przypadku infekcji bakteryjnych. Niemniej ich nadużywanie może mieć bardzo przykre skutki dla zdrowia. Kiedy leki są stosowane w sytuacji, gdy organizm może s
Mięsa w zależności od stężenia barwnika w mięśniach - mioglobiny dzielimy na białe i czerwone. Gatunki drobiu należące do mięs białych to: indyk i kurczak, natomiast do mięs czerwonych: gęś i kaczka. W sporze o to, czy powinno się jeść mięso czy nie,
O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze
Żywność ekologiczna staję się ostatnimi czasy coraz popularniejsza. Ma być, rzekomo, zdrowsza i dietetyczna. Osoby, które nie ulegają modzie na ekologiczne musli czy mąki tłumaczą swoje sceptyczne nastawienie do tego typu produktów min. ich wygórowan
Większość z nas podczas choroby zastanawia się czy istnieje jakieś skuteczne remedium, które mogłoby szybko wyleczyć daną dolegliwość. Udajemy się wówczas do lekarza, który często przepisuje nam antybiotyk. Antybiotyki oprócz działania bakteriobójcze
Jesień i zima to czas, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje jak przeziębienie czy grypa. Apteki pękają w szwach od chemicznych środków mających nawet w ciągu jednej nocy doprowadzić nas do swoistego stanu używalności, mówiąc