Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Rogaliki z konfiturą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 40 g  świeżych drożdży
  • 250 ml  słodkiej śmietany
  • 2 sztuki jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • 100 g  cukru
  • 80 g  masła
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka  mleka
  • 1 szczypta  soli
  • konfitura
  • 5 łyżek  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj drożdże z cukrem. Dodaj śmietanę, 2 żółtka, 1 jajko, mąkę, wanilię i startą skórkę z cytryny. Wyrób ciasto. Dodaj masło i szczyptę soli.
  2. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto ponownie wyrób i podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i potnij na trójkąty.
  4. Na podstawie każdego trójkąta ułóż po łyżeczce konfitury i zwiń w stronę wierzchołka. Nadaj rogalikom zaokrąglony kształt. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej gotowe rogaliki. Odstaw do wyrośnięcia.
  5. Pozostałe jajko roztrzep z łyżką mleka i posmaruj nim rogaliki. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą rumiane. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE