Dzisiaj jest: Czwartek, 29.07.2021 Imieniny: Marty i Olafa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Naguski


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  ugotowanych ziemniaków
  • 2 kg  surowych ziemniaków
  • sól
  • 2 sztuki cebule
  • 50 dag  wędzonego boczku
  • olej
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej
  • 1 sztuka twarożek wiejski

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Małymi porcjami wkładaj papkę ziemniaczaną na lnianą ściereczkę i odciskaj z wody, aby masa była sucha. Surowych odciśniętych ziemniaków powinno być trochę więcej, niż tych gotowanych zmielonych.
  2. Ziemniaki surowe wymieszaj z gotowanymi. Dodaj płaską łyżeczkę soli i mąkę. Wyrób na gładką masę.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę. Porcje ciasta nabieraj wilgotnymi dłońmi i formuj podłużne 4-cm kluseczki. Wkładaj je na wrzątek. Gotuj na małym ogniu pod przekryciem, gdy wypłyną gotuj jeszcze 10 minut.
  4. Cebule i boczek pokrój w kostkę i podsmaż razem na patelni.
  5. Kluski wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową na talerze i polewaj cebulką z boczkiem. Na wierzch możesz również wyłożyć wiejski twarożek.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE