Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 kg surowych ziemniaków
- sól
- 2 sztuki cebule
- 50 dag wędzonego boczku
- olej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 sztuka twarożek wiejski
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Małymi porcjami wkładaj papkę ziemniaczaną na lnianą ściereczkę i odciskaj z wody, aby masa była sucha. Surowych odciśniętych ziemniaków powinno być trochę więcej, niż tych gotowanych zmielonych.
- Ziemniaki surowe wymieszaj z gotowanymi. Dodaj płaską łyżeczkę soli i mąkę. Wyrób na gładką masę.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Porcje ciasta nabieraj wilgotnymi dłońmi i formuj podłużne 4-cm kluseczki. Wkładaj je na wrzątek. Gotuj na małym ogniu pod przekryciem, gdy wypłyną gotuj jeszcze 10 minut.
- Cebule i boczek pokrój w kostkę i podsmaż razem na patelni.
- Kluski wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową na talerze i polewaj cebulką z boczkiem. Na wierzch możesz również wyłożyć wiejski twarożek.
Źródło przepisu: przyślij przepis!