Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1.4 kg pularda
sól
do smakupieprz
do smaku2 łyżki sok z cytryny
3 sztuki cebula dymka
4 sztuki seler naciowy
łodygi2 sztuki chili papryczka
zielone1/2 sztuki ananas
1 sztuka banan
40 g masło klarowane
tabasco
kilka kroplikolendra
kilka gałązek, świeża125 ml bulion drobiowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj pulardę, osusz ją papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na 12 części, po czym natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Umyj dymki i pokrój je talarki. Seler umyj i pokrój w plasterki (odłóż na później kilka jego zielonych części). Papryczki chili przekrój na pół, oczyść z nasion oraz gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ananasa obierz, przekrój na ćwiartki, usuń głąb, a miąższ pokrój na niewielkie kawałki. Obierz również banana, pokrój go i zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
- Roztop na dużej patelni masło. Podsmaż dobrze kawałki pulardy i zdejmij z ognia.
- Na patelni podduś teraz przygotowane warzywa i ananasa, po czym dodaj puree z banana oraz kawałki pulardy.
- Dopraw całość sosem tabasco, solą i pieprzem.
- Umyj kolendrę i otrząśnij ją z wody. Oderwij listki. Kilka z niech odłóż, a resztę drobno pokrój i razem z bulionem drobiowym dodaj do składników na patelni.
- Przykryj i duś na małym ogniu ok. 30 minut.
- Na koniec posyp potrawę odłożonymi listkami kolendry i zieleniną z selera.