Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g masło
100 g mąka pszenna
3 sztuki jajka
małe1 sztuka sól
3 łyżki cukier
1 szklanka kremówka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukier skarmelizuj na jasnobrązowy kolor, dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- W oddzielnym garnku zagotuj 1/2 szklanki wody z masłem, dodaj mąkę i ucieraj. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj jajka, szczyptę soli i ponownie utrzyj. Schłodź.
- Ciasto wyciskaj szprycą do osolonego wrzątku, przykryj i gotuj, aż kluski wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane sosem karmelowym.
Źródło przepisu: Przyslij przepis