Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżka oleju
1/4 szklanki zimnej wody
1 szczypta soli
- Dodatkowo
20 dag pieczarek
1 sztuka cebula
400 g śmietany zakwaszanej
2 sztuki jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
tarty ser żółty
ulubione zioła
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
- Gotowym ciastem wylep formę do tarty, nakłuj je widelcem, przykryj folią aluminiową i wysyp fasolę. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
- Pieczarki i cebulę obierz, posiekaj i podsmaż. Jajka rozmieszaj ze śmietaną, dodaj resztę składników i wylej na podpieczone ciasto (usuń fasolę). Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka