Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Wytrawna tarta wegetariańska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 250 g  mąki pszennej
  • 125 g  masła
  • 1 łyżka  oleju
  • 1/4 szklanki  zimnej wody
  • 1 szczypta  soli
    Dodatkowo
  • 20 dag  pieczarek
  • 1 sztuka cebula
  • 400 g  śmietany zakwaszanej
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • tarty ser żółty
  • ulubione zioła
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 60 minut do lodówki.
  2. Gotowym ciastem wylep formę do tarty, nakłuj je widelcem, przykryj folią aluminiową i wysyp fasolę. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
  3. Pieczarki i cebulę obierz, posiekaj i podsmaż. Jajka rozmieszaj ze śmietaną, dodaj resztę składników i wylej na podpieczone ciasto (usuń fasolę). Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE