Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
3 sztuki pomarańcze
500 g truskawki
3 łyżki rum
120 ml wino białe wytrawne
4 łyżki cukier puder
goździki
mielone, do smaku2 gałązki melisa
zielona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Truskawki umyj, osącz i czyść z szypułek. Następnie większe sztuki przekrój na połówki i ułóż w salaterce. Posyp cukrem pudrem, zalej winem, przykryj i wstaw na 60 minut do lodówki.
- Pomarańcze obierz, pokrój w kostkę, usuń pestki i ułóż w drugiej misce. Posyp goździkami, skrop rumem, przykryj i również wstaw do lodówki.
- Schłodzone owoce połącz, delikatnie wymieszaj i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj listkami melisy.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa