Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka truskawkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sałatkę truskawkową należy podawać bardzo mocno schłodzoną.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 3 sztuki  pomarańcze
  • 500 g  truskawki
  • 3 łyżki  rum
  • 120 ml  wino białe wytrawne
  • 4 łyżki  cukier puder
  • goździki
    mielone, do smaku
  • 2 gałązki  melisa
    zielona

Sposób przyrządzania:

  1. Truskawki umyj, osącz i czyść z szypułek. Następnie większe sztuki przekrój na połówki i ułóż w salaterce. Posyp cukrem pudrem, zalej winem, przykryj i wstaw na 60 minut do lodówki.
  2. Pomarańcze obierz, pokrój w kostkę, usuń pestki i ułóż w drugiej misce. Posyp goździkami, skrop rumem, przykryj i również wstaw do lodówki.
  3. Schłodzone owoce połącz, delikatnie wymieszaj i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj listkami melisy.
Smacznego!


Źródło przepisu: Sałatki i warzywa


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Zobacz więcej na temat:

truskawkiprzepisy na sałatki


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE