Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka kalafior
500 g mrożonego szpinaku w liściach
sól
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
olej
kilka gałązek świeżej kolendry
- Sos
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mąki
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalafior podziel na różyczki, ugotuj na półtwardo w niewielkiej ilości osolonego wrzątku. Ostudź.
- Kurkumę wymieszaj z imbirem, utrzyj z łyżką oleju. Pastą posmaruj kalafior, obsmaż na 2 łyżkach oleju, uważając, by się nie przypalił.
- Zamrożony szpinak wrzuć na patelnię i na dużym ogniu odparuj nadmiar wody. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i delikatnie podsmaż na maśle. Następnie dodaj mąkę i zasmaż. Rozprowadź jogurtem, dodaj gorący szpinak i dokładnie wymieszaj.
- Na półmisku centralnie ułóż kalafior, posyp posiekaną kolendrą. Wokół ułóż szpinak.
Źródło przepisu: Twoje przepisy