Kolagen jest głównym białkiem w ludzkim organizmie, które występuje zarówno w skórze, mięśniach, jak i ścięgnach czy kościach. To właśnie dzięki niemu, skóra pozostaje jędrna, gładka i nawilżona, a włosy i paznokcie - mocne i odżywione. Niestety, już po 25. roku życia jego naturalna produkcja zaczyna spadać, a po 60. roku życia zostaje zatrzymana. W rezultacie skóra traci swoją elastyczność, pojawiają się pierwsze oznaki starzenia, a włosy i paznokcie stają się cienkie i łamliwe. Z pomocą przychodzi dieta dla urody, która wspiera zachowanie właściwego poziomu kolagenu, zwanego białkiem młodości.
|
|
Jak powinna wyglądać dieta kolagenowa?
Głównym, naturalnym źródłem kolagenu są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Wśród nich wyróżnić można kolagen wywodzący się od świń, bydła czy organizmów morskich (np. skóra i łuski ryb). Tradycyjna dieta nie zapewnia jednak wystarczającej ilości kolagenu, aby zrekompensować jego braki w organizmie. Nie zmienia to jednak faktu, że niektóre składniki diety wspierają jego produkcję. Mowa tu zwłaszcza o witaminie C i miedzi, które bezpośrednio uczestniczą w wytwarzaniu tego białka. Witaminę C znajdziesz przede wszystkim w warzywach i owocach - w natce pietruszki, czerwonej papryce, truskawkach, owocach kiwi czy czarnych porzeczkach. Z kolei w miedź obfitują płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy czy kakao. Istotne znaczenie ma również właściwy poziom witaminy A i E w organizmie. Bogatym źródłem pierwszej z nich są warzywa i owoce - szpinak, brokuły, marchew, brzoskwinie czy morele. Natomiast witamina E występuje zwłaszcza w tłuszczach roślinnych (np. w oleju słonecznikowym), a także orzechach i produktach zbożowych. Ze względu na istotną rolę wymienionych składników w syntezie kolagenu, warto zwrócić uwagę na ich obecność w codziennej diecie dla urody. Pamiętaj jednak, że musisz ich dostarczać jednocześnie z kolagenem - wystarczy, że występują one w Twoim organizmie. Pomoże Ci w tym stosowanie się do zasad zdrowego żywienia, które zakładają codzienne spożywanie różnorodnych produktów.
Uzupełnienie niedoborów kolagenu - suplementacja
Lepszym rozwiązaniem w uzupełnieniu braków kolagenu jest stosowanie preparatów zawierających łatwo przyswajalny kolagen. Warto jednak zwrócić uwagę, aby były to produkty wysokiej jakości. Dobrym wyborem będą doustne preparaty zawierające hydrolizaty kolagenu - są one dobrze przyswajane przez organizm. Regularna suplementacja hydrolizatów kolagenu może mieć pozytywny wpływ na procesy związane ze starzeniem, poprawiając kondycję Twojej skóry - zwiększając jej nawilżenie, napięcie i elastyczność, a tym samym zmniejszając widoczność zmarszczek. Stosowanie preparatów z kolagenem ma także korzystny wpływ na włosy i paznokcie, poprzez ich wzmacnianie i stymulowanie wzrostu. Wypróbuj suplement diety Vital Proteins, który oferuje najwyższą ilość kolagenu w rekomendowanej dziennej porcji na rynku polskim. To 100 % hydrolizaty kolagenu pochodzenia wołowego (Vital Proteins Collagen Peptides) i rybiego (Vital Proteins Marine Collagen). Bezsmakowa i bezzapachowa forma proszku umożliwia ich łatwe wykorzystanie w codziennych przepisach - tak, jak lubisz. Włącz do swojej diety kolagen Vital Proteins i ciesz się promiennym i młodzieńczym wyglądem na dłużej!
Piśmiennictwo:
1. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A. Kolagen - rola w organizmie i skutki niedoboru. Lek w Polsce 2019; 29 (11/12): 6–10.
2. Rodríguez M. I. A., Barroso L. G. R., Sánchez M. L. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2017; 1-7.
3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (Eds.). 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
Zdjęcie autorstwa Freepik