
Forum dyskusyjne
Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki
powrót
Zamiast cukru

|
|

pozdrawiam
adam

Polecam również stevię, jest to brazylijska roślinka, niesamowicie słodka, nie ma żadnych kalorii, oraz prawie nie podnosi cukru we krwi

można ja u mnie kupić w sklepie internetowym jeśli nie jesteś z Krakowa w Eko Chatce

cukier gronowy – glukoza
Cukier skrobiowy – glukoza
cukier mlekowy – laktoza
cukier owocowy – fruktoza
cukier słodowy – maltoza
cukier drzewny – ksyloza
JA zostaję jednak przy miodzie

Ja mogę polecić słód ryżowy. Co prawda jest bardziej kaloryczny niż ksylitol, ale na jego obronę mogę powiedzieć, że korzystnie wpływa zarówno na żołądek, jak i na sam proces trawienia. Dodatkowo tylko nieznacznie podnosi poziomu cukru we krwi i jest źródłem witamin z grupy B.
Natomiast dla tych, którzy liczą kalorie, najlepszym rozwiązaniem będzie wspomniana tu już wcześniej stewia.
politia napisał/a:
JA zostaję jednak przy miodzie Przerażają mnie trochę ceny tych zamienników...
Ale nie dodawaj go do napojów powyżej 40 stopni, bo bioskładniki "odlatują w kosmos", a miód staje się kalorycznym bezwartościowym cukrem
Po przeczytaniu kilku artykułów wydaje mi się, że najlepszym zamiennikiem cukru jest stewia http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Stewia-slodkie-zycie-bez-cukru.html
Potwierdzam to co napisała Celine. Miód jest super (polski tzw. super food http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,10-najzdrowszych-polskich-produktow-polska-super-zywnosc.html ), ale tylko wtedy jeśli nie został poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni.
Celine napisał/a:
Ale nie dodawaj go do napojów powyżej 40 stopni, bo bioskładniki "odlatują w kosmos", a miód staje się kalorycznym bezwartościowym cukrem

Ja słyszałam, że od cukru o wiele zdrowsza jest stewia. Warto chyba spróbować
