Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
8 sztuk cebula
duża1 szczypta cukier puder
500 g kiełbasa
1 łyżka przecier pomidorowy
5 łyżek olej
+ do formyzioła prowansalskie
do dekoracjisól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, odetnij piętki. Warzywa gotuj przez chwilę w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru pudru. Następnie wyjmij i osącz.
- Kiełbasę wyciśnij do miski, wymieszaj z przecierem pomidorowym i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wierzchy cebul odetnij i wydrąż środki. Warzywa bardzo ostrożnie napełnij doprawioną kiełbasą, po czym poprzykrywaj je odciętymi wcześniej wierzchami i ułóż obok siebie w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
- Faszerowane cebule piecz 20 minut w 150 st. C. Podczas pieczenia smaruj je olejem i podlewaj wywarem z gotowania cebuli. Upieczone warzywa wyłóż na talerze.
Źródło przepisu: Smacznego!