Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 150 g szpinak
świeży - 4 sztuki jajka
- 6 łyżek mąka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 300 g ser twarogowy tłusty
kremowy - 140 g łosoś
wędzony, w plastrach - 2 ząbki czosnek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak ugotuj z dodatkiem soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i zmiażdżonego czosnku. Ostudź. Białka ubij. Do zimnego szpinaku dodaj żółtka oraz mąkę. Wymieszaj, po czym połącz z pianą z białek.
- Powstałą masę wylej na blachę o wymiarach 36 x 44 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
- Kremowy serek twarogowy rozetrzyj na gładką masę. Następnie równomiernie posmaruj nim całą powierzchnię ostudzonego ciasta szpinakowego za pomocą łyżki.
- Wzdłuż dłuższego boku ciasta ułóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń w roladę, po czym szczelnie owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku