Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 3 sztuki jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
- 1 sztuka słoiczek czerwonego pesto (160g)
- 1 sztuka czubata szklanka mąki + do oprószenia
- 160 g sera żółtego
- 1.5 łyżeczek proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser żółty pokrój w drobną kostkę. Jajka sparz i wbij do miski. Następnie ubij ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodaj mleko oraz olej.
- Do uzyskanej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, pokrojony ser i pesto. Całość dokładnie wymieszaj.
- Formę keksówkę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto wlej do formy. Piecz 55 minut w 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników