Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 sztuki pomidory
- kawałek pora
- 1/2 szklanki bulionu z kostki
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżki mąki
- sól
- cukier
- majeranek
- sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę poszatkuj. Kawałek pora pokrój w cienkie półplasterki, a sparzone pomidory w kostkę.
- Podduś por na rozgrzanym maśle. Dodaj poszatkowaną kapustę i podlej wszystko bulionem. Wymieszaj.
- Do półmiękkiej kapusty dodaj pomidory, posiekany koperek, szczyptę soli, cukru i majeranku. Gotuj wszystko kilka minut. Następnie dodaj śmietanę połączoną z mąką i zagotuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka