Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g twarogu
2 łyżki masła
3 sztuki jajka
200 g mąki
500 g truskawek
1 sztuka mały jogurt
3 łyżki cukru
2 łyżki sezamu
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser zmiel. Żółtka oddziel od białej. Masło zmiksuj i dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie dodaj twaróg i wymieszaj. Do masy dodaj białka ubite na sztywną pianę, wsyp mąkę, sól i wymieszaj.
- Ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę. Uformuj z niego wałek i pokrój go na ukośne kluski o szerokości 1,5 cm. Gotowe kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną.
- Truskawki umyj, oczyść z szypułek i zmiksuj z jogurtem oraz cukrem. Gotowym sosem polej kluski i posyp prażonym sezamem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka