Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 50 dag zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 1.5 l bulionu warzywnego
- Kilka łyżek śmietany 30%
- Szczypta cukru
- Groszek ptysiowy
- Liść laurowy
- Sól
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek jeśli świeży umyć, zalać gorącym bulionem warzywnym, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować powoli pod przykryciem, aż groszek będzie miękki.
- Ziele angielskie i liść laurowy usunąć, 4 łyżki groszku odłożyć, a pozostały wraz z bulionem lekko przestudzić, a następnie zmiksować.
- Doprawić solą, tymiankiem i szczyptą cukru. Zupę podawać posypaną odłożonym groszkiem oraz groszkiem ptysiowym. Na wierzchu każdej porcji położyć łyżkę gęstej śmietany.