Dzisiaj jest: Sobota, 12.10.2024 Imieniny: Eustachego i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Świąteczny żurek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tradycyjny żurek gotuje się z zakwasu mącznego na wędzonce lub białej kiełbasie. W przepisie jako składnik mięsny wykorzystywana jest pół na pół kiełbasa wędzona i polędwica wędzona.

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 1/2 kg  polędwica
    np. z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone
  • 1/2 kg  kiełbasa wiejska
  • 1/2 kg  boczek wędzony
  • 1 opakowanie  zakwas na żur
  • 1 kg  ziemniaki
  • 1/2 kg  pieczarki
  • jajka
    ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na pół)
  • 2 sztuki  cebula
    średnie
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 ząbki  czosnek
  • 3 l  bulion
  • 100 ml  śmietana
    18%
  • 50 g  masło
  • masło klarowane
    do smażenia
  • 5 sztuk  liście laurowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • majeranek
    do smaku
  • 1 gałązka  koperek
  • zielony groszek
    kiełki
  • koperek
    kilka gałązek do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwicę i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzane masło klarowane.
  2. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i też wsypujemy do garnka.
  3. Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy przez 30 minut. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek. Zostawiamy na wolnym ogniu w międzyczasie dorzucając marchew pokrojoną w talarki i mieszając porządnie łyżką do samego dna, aż żur zacznie się gotować.
  4. Podczas gotowania ściągamy pianę powstającą z zakwasu. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek. Gotujemy, aż zmięknie marchew jednak nie za bardzo - powinna być lekko twarda. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę. Żurek solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na maśle klarowanym do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe. Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku.
  6. Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązką kopru ogrodowego.
Smacznego!


Źródło przepisu: Informacja prasowa Orchidea creative group


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Zobacz więcej na temat:

przepisy na zupyżurek


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE