Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 1/2 kg polędwica
np. z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone - 1/2 kg kiełbasa wiejska
- 1/2 kg boczek wędzony
- 1 opakowanie zakwas na żur
- 1 kg ziemniaki
- 1/2 kg pieczarki
- jajka
ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na pół) - 2 sztuki cebula
średnie - 2 sztuki marchew
- 2 ząbki czosnek
- 3 l bulion
- 100 ml śmietana
18% - 50 g masło
- masło klarowane
do smażenia - 5 sztuk liście laurowe
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - majeranek
do smaku - 1 gałązka koperek
- zielony groszek
kiełki - koperek
kilka gałązek do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwicę i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzane masło klarowane.
- Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i też wsypujemy do garnka.
- Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy przez 30 minut. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek. Zostawiamy na wolnym ogniu w międzyczasie dorzucając marchew pokrojoną w talarki i mieszając porządnie łyżką do samego dna, aż żur zacznie się gotować.
- Podczas gotowania ściągamy pianę powstającą z zakwasu. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek. Gotujemy, aż zmięknie marchew jednak nie za bardzo - powinna być lekko twarda. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę. Żurek solimy i pieprzymy do smaku.
- Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na maśle klarowanym do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe. Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku.
- Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązką kopru ogrodowego.
Źródło przepisu: Informacja prasowa Orchidea creative group