Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomysły kulinarne na przekąski imprezowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pomysły kulinarne na przekąski imprezowe


   Sylwester i karnawał to czas kiedy często spędzamy czas na imprezach ze znajomymi, przyjaciółmi i rodziną. Na przyjęciach, bankietach i domówkach spotykamy  się z różnorodnymi przystawkami i przekąskami. Możemy wybierać spośród szerokiej gamy koreczków, kanapek, sałatek, pasztecików i ciasteczek.

   Problem pojawia się wtedy, gdy to my organizujemy przyjęcie i musimy szybko przygotować ciekawe i niebanalne przekąski dla znajomych. Na szczęście w przypadku przystawek i przekąsek ich różnorodność zależy od pomysłowości przygotowującego, a wykorzystywać produkty i łączyć smaki można na nieokreśloną liczbę sposobów. Poniżej kilka pomysłów na proste przekąski imprezowe, które z pewnością zachwycą wszystkich zaproszonych gości.





Łódeczki z ciasta francuskiego i guacamole

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 gramów pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka sosu tabasco


Przygotowanie:

   Ciasto francuskie pokroić i uformować z niego niewielkie łódeczki. Piec w piekarniku w 180 stopni C do zarumienienia.

   Przygotować guacamole. Awokado pokroić w drobną kostkę. Czosnek zgnieść i połączyć z awokado. Dodać sok z limonki, sól oraz tabasco i nać pietruszki. Całość umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Guacamole rozłożyć w cieście francuskim i podawać z połówkami pomidorków koktajlowych.



Bruschetta

Składniki:

- 1 bagietka
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnki
- 1 cebula
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
- liście świeżej bazylii


Przygotowanie:

   Bagietkę pokroić na kawałki o grubości ok. 3 cm. Opiec w piekarniku na złoty kolor. Pomidory, cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać według uznania suszone oregano i bazylię. Nakładać grubo na kanapki. Udekorować liściem bazylii.



Koreczki

   To chyba jedna z najpopularniejszych i najczęściej spotykanych przekąsek na wszystkich imprezach. Ich ogromną zaletą jest to, że mogą być przygotowane niemal ze wszystkich składników i w każdym ich połączeniu. Możemy wykorzystać tu kawałki mięs, serów, warzyw i owoców, a nawet orzechy.

Koreczki z szynki konserwowej i twarożku

Składniki:

- szynka konserwowa
- twarożek do smarowania (dowolny smak)
- pomidorki koktajlowe


Przygotowanie:

   Szynkę pokroić na plasterki, a następnie posmarować twarożkiem. Plastry podzielić na prostokątne części o wymiarach ok. 3x10 cm. Następnie zwijać w roladki i nabijać na wykałaczkę, przebijając szynkę. Na górę koreczka wbić pomidorki koktajlowe.


Koreczki "włoskie"

Przygotowanie:

Na wykałaczkę nabić kolejno: kulkę mini mozzarelli, liść świeżej bazylii i pomidorka koktajlowego.


Koreczki z serem pleśniowym

Przygotowanie:

   Na wykałaczkę nabić kolejno: kostkę sera pleśniowego z niebieską pleśnią, pół orzecha włoskiego, pół winogrona.


Koreczki z szynką parmeńską

Przygotowanie:

   Na wykałaczkę nabić kolejno: zwinięty w rulonik kawałek szynki parmeńskiej, trójkącik sera brie i zieloną lub czarną oliwkę.



Ser camembert w panierce

Składniki:

- 1 ser camembert okrągły
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- tłuszcz do smażenia


Przygotowanie:

   Ser pokroić na 10 kawałków (10 trójkątów). Płatki kukurydziane rozetrzeć, dodać mąkę. Jajko rozmieszać w osobnej misce. Każdy kawałek serca maczać w jajku a następnie w mieszance płatków i mąki. Smażyć aż do zrumienienia panierki.



Paszteciki z ciasta francuskiego i mięsa mielonego

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 gramów mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 100 gramów sera żółtego
- sól, pieprz


Przygotowanie:

   Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zgnieść. Połączyć z mięsem i całość obsmażyć na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce i połączyć z farszem. Farsz zawijać w ciasto francuskie (mogą to być dowolne kształty roladek, pierożków). Paszteciki posmarować żółtkiem jaja i piec w 185 stopni C przez ok. 25 minut.



Mini pizza

Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki oliwy
- sól
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- pół szklanki wody

- 1 papryka czerwona
- ser mozzarella
- pulpa pomidorowa lub koncentrat pomidorowy
- salami lub szynka
- cebula
- pomidory
- rukola


Przygotowanie:

   W wodzie rozmieszać drożdże, cukier, sól i oliwę. Dodać do przesianej mąki i wyrobić ciasto drożdżowe. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok pół centymetra i wycinać w nim kółka o średnicy szklanki.

   Ser zetrzeć, szynkę, pomidory, paprykę i cebulę pokroić w paski. Kółka z ciasta posmarować pulpą pomidorową lub koncentratem pomidorowym, a następnie posypać serem. Nakładać na wierzch wybrane dodatki. Piec w 200 stopni C przez ok 15-20 minut. Gotowe pizze można udekorować rukolą i połówkami pomidorków koktajlowych.



Roladki z łososiem i szpinakiem

Składniki:

- 3 naleśniki przygotowane "na słono"
- 150 gramów łososia
- 100 gramów świeżego szpinaku
- 100 gramów serka typu Philadelphia


Przygotowanie:

   Naleśniki smarować cienką warstwą serka. Ułożyć liście szpinaku, następnie plastry łososia. Całość zwinąć ciasno w rulon i kroić w roladki grubości ok 2 cm.



Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem

Składniki:

- 200 gramów piersi z kurczaka
- 100 gramów ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 150 gramów ananasa świeżego lub z puszki
- 1 średnia cebula
- 150 gramów jogurtu naturalnego
- sól, pieprz


Przygotowanie:

   Kurczaka pokroić w drobną kostkę i usmażyć z dodatkiem przypraw. Ryż opłukać i ugotować. Ananasa i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać kukurydzę i jogurt naturalny oraz pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE