Zdrowe odżywianie jest celem, do którego dąży wiele osób. W dobie szerokiej dostępności produktów z niemal całego świata warto zwrócić szczególną uwagę na takie, które wykazują silne właściwości prozdrowotne i są pomocne w leczeniu i profilaktyce różnych chorób. Sprawdź, jakie korzyści możesz odnieść, jedząc codziennie garść orzechów nerkowca!
Orzechy są popularnym dodatkiem do owsianek, ciast, czy koktajli. Doskonale sprawdzają się także jako szybka przekąska, która dostarcza sporo energii. Orzechy nerkowca mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie różnych procesów w organizmie. Zdecydowanie warto włączyć je do codziennej diety. W czym tkwi wyjątkowość tych pochodzących z dalekiej Brazylii orzechów?
|
|
Są źródłem wielu cennych substancji
Orzechy nerkowca są bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz mikroelementy. W ich składzie znajdują się np.:
● duże ilości białka - proteiny pochodzenia roślinnego są ważne nie tylko dla wegan. Również osoby na konwencjonalnej diecie powinny uwzględniać w jadłospisie białko roślinne. Ten składnik istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
● nienasycone kwasy tłuszczowe - spożywane w odpowiedniej ilości regulują procesy zapalne, które są przyczyną wielu chorób.
● magnez i potas - minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśni. Są to składniki bardzo ważne np. dla osób, które trenują.
Zalecaną ilością jest około 30 g orzechów nerkowca na dobę. Ze względu na wysoką kaloryczność nie należy ich spożywać w nadmiarze.
Wykazują pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową
Problemy takie jak cukrzyca, insulinooporność i zaburzenia tolerancji glukozy to schorzenia, które dotyczą coraz większej liczby osób. Takie problemy rozwijają się latami, powodując gorsze samopoczucie, nadmierne zmęczenie i wiele poważnych powikłań. Dlatego warto im przeciwdziałać. Jednym z elementów profilaktyki może być spożywanie orzechów nerkowca. Liczne badania dowodzą, że pomagają one w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi i poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Orzechy nerkowca zawierają także niewiele cukru i posiadają niski indeks glikemiczny, mogą więc być elementem diety diabetyków.
Wspomagają układ krwionośny
Ważną zaletą orzechów nerkowca jest również ich pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawierają aminokwasy, które wspomagają profilaktykę i leczenie nadciśnienia tętniczego. Spożywanie zalecanych ilości orzechów nerkowca wpływa także na poprawę profilu lipidowego i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu.
Jak je jeść?
Orzechy nerkowca muszą zostać odpowiednio przetworzone przed spożyciem. Te, które dostępne są w sklepach, zostały już poddane takiej obróbce, więc można je jeść bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Trzeba pamiętać, że pieczenie czy prażenie orzechów powoduje utratę np. cennych kwasów tłuszczowych. Ten rodzaj orzechów wyróżnia delikatny smak i miękka struktura. Świetnie nadają się więc do porannej owsianki, smoothie czy deseru.