Dzisiaj jest: Niedziela, 31.05.2020 Imieniny: Anieli i Petroneli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Nasi goreng


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  dymki
  • 2 sztuki pędy selera
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm)
  • 1 sztuka pęd trawy cytrynowej
  • 2 sztuki świeże czerwone papryczki chili
  • 4 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/8 l  bulionu warzywnego
  • 300 g  ugotowanego mięsa (np. piersi drobiowe, wieprzowinę, krewetki)
  • 750 g  ugotowanego aromatycznego ryżu basmati
  • 1 szczypta  sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżka  ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  cukru brązowego
  • 1/2 sztuki pęczka ziela kolendry
  • 2 łyżki  soku z limonki
  • 2 łyżki  jasnego sosu sojowego

Sposób przyrządzania:

  1. Dymkę i seler oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Pomidory krótko sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić w kawałki. Czosnek i imbir obrać i pokroić w kostkę. Trawę cytrynową oczyścić, umyć i dolną miękką część drobno posiekać. Papryczki chili umyć, oczyścić, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
  2. Olej rozgrzać i przesmażyć czosnek, imbir i trawę cytrynową. Dodać papryczki chili, dymkę i seler, smażyć 3 minuty ciągle mieszając. Dołączyć pomidory, podlać bulionem, posolić i popieprzyć.
  3. Kolejno dodawać mięso i krewetki i rozluźniony ryż. Całość doprawić cynamonem, ciemnym sosem sojowym i cukrem. Smażyć 5 minut na silnym ogniu stale mieszając, aż wszystko stanie się gorące.
  4. Kolendrę umyć, listki oskubać. Jedną łyżkę listków odłożyć, resztę wymieszać z potrawą. Ryż doprawić sokiem z limonki i jasnym sosem sojowym. Przed podaniem posypać pozostałymi listkami kolendry.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

queensaba

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE