Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- 500 g ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- 2 sztuki szalotki
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto francuskie rozmroź w lodówce.
- Pieczarki przekrój na połówki, obsmaż na maśle, a następnie zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż szalotki.
- Szalotki i pieczarki rozdrobnij w malakserze. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na patelni mocno rozgrzej olej, włóż polędwicę i lekko ją obsmaż ze wszystkich stron. Zdejmij mięso z patelni, osusz na papierowym ręczniku.
- Rozmrożone ciasto rozwiń, wyłóż na nie część farszu. Na farszu połóż obsmażoną polędwicę, przykryj resztą farszu. Całość zawiń w ciasto francuskie.
- Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 25 minut w temperaturze 190 st. C, aż ciasto się zrumieni.
Źródło przepisu: moja Kuchnia