Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 1.5 kg ziemniaki
- 2 łyżki mąka pszenna
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 sztuka jajka
- Farsz:
- 500 g wołowina
gotowana z rosołu - 1 sztuka cebula
średnia - 1 ząbek czosnek
- 1/2 sztuki kajzerka
- 1/2 szklanki mleko
- 2 łyżki olej
do smażenia
- Przyprawy:
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Dodatkowo:
- 1 garść mąka pszenna
do podsypania stolnicy - 100 g boczek
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka papryka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Obierz ziemniaki. 500 g ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, ostudź, przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw, by ziemniaki puściły sok.
- Farsz: Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę obierz, pokrój w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. Na 2 minuty przed końcem smażenia, dodaj sprasowany czosnek. Gdy zrobi się szklisty, zdejmij patelnię z ognia.
- Mięso zmiel razem z cebulą i czosnkiem. Kajzerkę lekko odciśnij z mleka, dodaj do mięsa. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób dokładnie na jednolitą masę. Jeśli farsz jest za suchy, dodaj odrobinę rosołu.
- Szare pyzy z mięsem: Na stolnicę oprószoną mąką wyłóż ugotowane, zmielone ziemniaki. Surowe tarte ziemniaki odciśnij przez gazę nad miską i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Z miski po odciskaniu ziemniaków zlej sok, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do ugotowanych ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę mąki pszennej oraz jajko. Zagnieć ciasto, a jeśli będzie za rzadkie dodaj mąki pszennej.
- Z powstałego ciasta uformuj wałek i odcinaj 4-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczaj na placek. Na środku nałóż trochę ostudzonego farszu i zlepiaj dokładnie, formując kulę.
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Na wrzątek wrzucaj partiami pyzy i gotuj przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
- Podawaj ze skwarkami i przesmażoną cebulą i papryką.
Źródło przepisu: Moja kuchnia