Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Szare pyzy z mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Danie jest dosyć pracochłonne i wymaga pewnych zdolności manualnych. Warte jest jednak włożonego wysiłku, gdyż jest bardzo sycące i smaczne.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 1.5 kg  ziemniaki
  • 2 łyżki  mąka pszenna
  • 1 łyżka  mąka ziemniaczana
  • 1 sztuka  jajka
    Farsz:
  • 500 g  wołowina
    gotowana z rosołu
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1/2 sztuki  kajzerka
  • 1/2 szklanki  mleko
  • 2 łyżki  olej
    do smażenia
    Przyprawy:
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Dodatkowo:
  • 1 garść  mąka pszenna
    do podsypania stolnicy
  • 100 g  boczek
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  papryka

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Obierz ziemniaki. 500 g ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, ostudź, przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw, by ziemniaki puściły sok.
  2. Farsz: Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę obierz, pokrój w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. Na 2 minuty przed końcem smażenia, dodaj sprasowany czosnek. Gdy zrobi się szklisty, zdejmij patelnię z ognia. 
  3. Mięso zmiel razem z cebulą i czosnkiem. Kajzerkę lekko odciśnij z mleka, dodaj do mięsa. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób dokładnie na jednolitą masę. Jeśli farsz jest za suchy, dodaj odrobinę rosołu.
  4. Szare pyzy z mięsem: Na stolnicę oprószoną mąką wyłóż ugotowane, zmielone ziemniaki. Surowe tarte ziemniaki odciśnij przez gazę nad miską i dodaj do ugotowanych ziemniaków. Z miski po odciskaniu ziemniaków zlej sok, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do ugotowanych ziemniaków. Dodaj mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę mąki pszennej oraz jajko. Zagnieć ciasto, a jeśli będzie za rzadkie dodaj mąki pszennej.
  5. Z powstałego ciasta uformuj wałek i odcinaj 4-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczaj na placek. Na środku nałóż trochę ostudzonego farszu i zlepiaj dokładnie, formując kulę.
  6. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Na wrzątek wrzucaj partiami pyzy i gotuj przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
  7. Podawaj ze skwarkami i przesmażoną cebulą i papryką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE