Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 25 dag kaszy jęczmiennej
- 60 dag kaczych karczków
- 2 sztuki liście laurowe
- 5 sztuk ziarenek ziela angielskiego
- 2 sztuki cebule
- 3 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszka
- 15 dag pieczarek
- 2 łyżki smalcu + odrobina do formy
- 10 dag mrożonego groszku
- 10 dag mrożonej kukurydzy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Kacze karczki oczyść i włóż do garnka z osoloną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 1 obraną cebulę oraz po 1 obranej marchewce i pietruszce. Karczki gotuj do miękkości. Następnie oddziel mięso od kości.
- Pozostałą cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki wraz z resztą marchewek oczyść, pokrój na kawałki i z cebulą podsmaż na smalcu. Kaszę wymieszaj z mięsem, pieczarkami z dodatkiem marchewki, kukurydzą i groszkiem. Wlej odrobinę wywaru z karczków. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, włóż do wysmarowanej smalcem formy. Kaszę zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!