Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 6 sztuk płatów matiasów
- 2 sztuki buraki
- 1 sztuka kwaśne jabłko
- 1 sztuka mała cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
- sok z 1 cytryny
- pieprz
- natka pietruszki
- orzechy ziemne
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.
- Buraki ugotuj, obierz i pokrój w kostkę. Jabłko obierz ze skórki, a cebulę z łusek i również pokrój w kostkę.
- Śledzie wymieszaj z warzywami. Następnie dodaj majonez, jogurt i zmielony pieprz. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Przed podaniem danie udekoruj natką pietruszki i posyp orzechami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka