Dzisiaj jest: Sobota, 21.05.2022 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Przysmak jarosza


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 1 sztuka żółta cukinia
  • 1 sztuka zielona cukinia
  • 1/2 sztuki cebuli
  • 30 dag  małej marchewki
  • 1 szklanka  startego żółtego sera
  • 1 sztuka niepełna szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka  wywaru warzywnego
  • 3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • 1/2 sztuki pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinie starannie umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać oraz drobno posiekać. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim cebulę. Gdy lekko się zrumieni, do zawartości naczynia dorzucić pokrojone cukinie i przepołowione marchewki. Chwilę smażyć, po czym wlać wywar warzywny i dobrze wymieszać.
  2. Kiedy warzywa zmiękną, polać je śmietaną. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i 2 łyżek masła.
  3. Rondelek zdjąć z ognia. Jego zawartość wymieszać ze startym serem. Danie serwować na gorąco posypane posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem do potrawy jest świeże pieczywo posmarowane masłem czosnkowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE