Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
1 sztuka żółta cukinia
1 sztuka zielona cukinia
1/2 sztuki cebuli
30 dag małej marchewki
1 szklanka startego żółtego sera
1 sztuka niepełna szklanka śmietany 30%
1 szklanka wywaru warzywnego
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 sztuki pęczka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie starannie umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać oraz drobno posiekać. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć na nim cebulę. Gdy lekko się zrumieni, do zawartości naczynia dorzucić pokrojone cukinie i przepołowione marchewki. Chwilę smażyć, po czym wlać wywar warzywny i dobrze wymieszać.
- Kiedy warzywa zmiękną, polać je śmietaną. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i 2 łyżek masła.
- Rondelek zdjąć z ognia. Jego zawartość wymieszać ze startym serem. Danie serwować na gorąco posypane posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem do potrawy jest świeże pieczywo posmarowane masłem czosnkowym.























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!