Dzisiaj jest: Czwartek, 10.10.2024 Imieniny: Pauliny i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Marynowana cukinia


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 kg  młodej cukinii
  • 4 sztuki marchewki
  • 3 sztuki cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  soli
    Zalewa
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 szklanka  wody
  • 1 sztuka niepełna szklanka octu 10%
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • pieprz czarny ziarnisty

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko, posyp solą i odstaw na kilka godzin. Następnie odsącz.
  2. Zalewa: Z cukru, wody, octu i przypraw przygotuj zalewę. Dobrze ją wymieszaj i zagotuj.
  3. Gorącą zalewą zalej wcześniej przygotowane warzywa. Na końcu polej wszystko olejem, dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików.
  4. Pasteryzuj słoiki z cukinią przez 20 minut w 90 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE