Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 kg młodej cukinii
4 sztuki marchewki
3 sztuki cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
- Zalewa
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 sztuka niepełna szklanka octu 10%
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca
pieprz czarny ziarnisty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko, posyp solą i odstaw na kilka godzin. Następnie odsącz.
- Zalewa: Z cukru, wody, octu i przypraw przygotuj zalewę. Dobrze ją wymieszaj i zagotuj.
- Gorącą zalewą zalej wcześniej przygotowane warzywa. Na końcu polej wszystko olejem, dokładnie wymieszaj i przełóż do słoików.
- Pasteryzuj słoiki z cukinią przez 20 minut w 90 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka