Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Wegetariańskie chilli z kuskusem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wegetariańskie chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym to orientalny przepis kulinarny na smaczny i pożywny wegetariański posiłek. Zamiast kolendry do posypania można wykorzystać świeży szczypiorek.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 woreczek  kasza kuskus
  • 1 sztuka  awokado
    lekko miękkie
  • 200 g  brokuł
  • 200 g  ser pleśniowy
  • 1/2 szklanki  ciecierzyca
  • 1/2 puszki  kukurydza konserwowa
  • 100 g  pomidory
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 4 ząbki  czosnek
  • 3 cm  imbir
    świeży
  • 1/2 sztuki  papryczka chili
    mała
  • 2 łyżeczki  koncentrat pomidorowy
  • 150 ml  mleko kokosowe
  • 2 łyżki  olej kokosowy
  • 1 sztuka  limonka
  • 2 łyżeczki  curry
  • 1 łyżeczka  kurkuma
  • kolendra
    świeża, do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta - namocz i ugotuj.
  2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
  3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
  4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
  5. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.
  6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
  7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp kolendrą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE