Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 sztuki sałaty lodowej
1 sztuka średniej wielkości ogórek
garść zielonych oliwek
2 sztuki pomidory
1/2 sztuki papryki czerwonej
4 sztuki ziemniaki
sos winegret
sól
vegeta
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
olej roślinny do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki oczyścić i gotować ze skórką przez 30 minut w osolonej wodzie. Po tym czasie obrać skórkę, pokroić ziemniaki w plastry, lekko posolić i usmażyć na brązowy kolor.
- Kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z łyżką oleju, vegetą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie usmażyć kurczaka.
- Do dużej miski wrzucić potarganą na kawałki sałatę lodową, pokrojoną na paseczki paprykę, obranego i pokrojonego w plasterki ogórka, odsączone z zalewy oliwki i spażonego pomidorowa bez skórki pokrojonego na ósemki. Dodać sos vigret i wymieszać.
- Następnie dodać usmażonego kurczaka i ziemniaki. Wszystko dokładnie wymieszać.