Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2.5 szklanki sos pomidorowy
z puszki2 szklanki woda
2 łyżki oliwa z oliwek
6 ząbków czosnek
2 łyżeczki cebula suszona (przyprawa)
1 łyżeczka oregano
suszone1 łyżka chili (przyprawa)
1 łyżeczka bazylia
suszona1/4 łyżeczki pieprz czarny
1/4 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki kmin rzymski
2 łyżeczki natka pietruszki
suszona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i podsmaż na średnim ogniu ok. 1-2 minuty.
- Dodaj cebulę, oregano, chili w proszku, bazylię, pieprz, sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i sos pomidorowy. Wymieszaj, a następnie dodać wodę.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty można rozwodnić go wodą.