Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2.5 szklanki sos pomidorowy
z puszki - 2 szklanki woda
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 6 ząbków czosnek
- 2 łyżeczki cebula suszona (przyprawa)
- 1 łyżeczka oregano
suszone - 1 łyżka chili (przyprawa)
- 1 łyżeczka bazylia
suszona - 1/4 łyżeczki pieprz czarny
- 1/4 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki kmin rzymski
- 2 łyżeczki natka pietruszki
suszona
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj przepuszczony przez praskę czosnek i podsmaż na średnim ogniu ok. 1-2 minuty.
- Dodaj cebulę, oregano, chili w proszku, bazylię, pieprz, sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i sos pomidorowy. Wymieszaj, a następnie dodać wodę.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty można rozwodnić go wodą.