Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
6 sztuk żółtych papryk
4 sztuki ziemniaki
1 sztuka cebula
1 sztuka liść laurowy
1 łyżeczka rozmarynu
1 l bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj, osusz i oczyść z nasion. Pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj wraz z rozmarynem.
- Do garnka wlej oliwę i rozgrzej ją. Następnie zmniejsz ogień, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż przez 3 minuty. Dodaj ziemniaki i rozmaryn, chwilę podsmaż. Dodaj paprykę, liść laurowy i bulion. Dopraw do smaku solą.
- Gotuj, aż warzywa będą miękkie czyli około 25 minut. Wyjmij listek laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia