Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 1/2 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oliwa
- 1/2 sztuki pierś kurczaka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 pęczek koperek
- 1 sztuka topiony serek śmietankowy
- 3 szklanki rosół
lub wywar z jarzyn
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na podgrzanej oliwie podsmażaj, nie rumieniąc, rozdrobnioną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojony seler, przez minutę zasmażaj razem, zalej szklanką rosołu, gotuj na niewielkim ogniu (pod przykryciem) do miękkości.
- Miękkie warzywa przetrzyj przez sito, dodaj pozostały rosół, serek, przyprawy, drobno pokrojoną pierś kurczaka, zagotuj i, gdy trzeba, lekko doprawiam.
- Podawaj obficie posypaną koperkiem.