Dzisiaj jest: Piątek, 26.04.2024 Imieniny: Marii i Marcelego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest o wiele bardziej delikatny i miękki. Podobno kto, choć raz go skosztował, już nigdy nie zapomni jego smaku. Sprawdź wartości odżywcze i właściwości zdrowotne skorupiaka oraz zastosowanie w kuchni.

   Kraby (Brachyura, z języka grekiego krótki ogon / odwłok) to krótkoodwłokowe skorupiaki z grupy dziesięcionogów, występujące przede wszystkim w klimacie tropikalnym. Wyróżnia się blisko 4500 gatunków krabów. W Morzu Bałtyckim występują następujące gatunki krabów: amerykański, brzegowy i wełnistoszczypcy. Skorupiaki mają szeroki głowotułów obłożony twardym pancerzem i podciągnięty pod niego odwłok. Posiadają także dwie pary czułek. Ich odnóża mogą mieć wymiary od kilku milimetrów do nawet 4 metrów. Pierwszy komplet odnóży krocznych przeistacza się w szczypce. Wielkość ciała tych stworzeń jest dość złożona. Dziesięcionogi te zazwyczaj zamieszkują wody otaczające kraje tropikalne, chociaż można je także spotkać w wodach chłodniejszych, np. w Morzu Bałtyckim. Mięso kraba najlepiej przyrządzić i zjeść w dniu jego połowu, lecz nie wszyscy mają taką możliwość. Dlatego coraz więcej sklepów oferuje odpowiednio przygotowane mięso krabów w formie mrożonej. Najbardziej wartościowe jest mięso białe pochodzące spod pancerza oraz ze szczypiec. Kraby, jak wiele innych owoców morza poza walorami smakowymi mają mnóstwo wartości odżywczych. Sprawdź jakie składniki pokarmowe zawierają i jak ich spożywanie wpływa na zdrowie.





Odmiany krabów

   Na całym świecie istnieje wiele odmian krabów. Każda z nich ma niepowtarzalne walory smakowe oraz zdrowotne. Najczęstsze odmiany to:

Krab królewski

   Do tej grupy należy krab królewski rosyjski, krab królewski japoński, a także krab królewski z Alaski. Niektóre z tych rodzajów ważą 10 kg. Ich skorupa jest twarda, a mięso ma kolor czerwony i biały. Krab królewski jest zazwyczaj poławiany od października do stycznia.



Krab z miękką muszlą

   Doskonały dla osób, które nie lubią bałaganu w kuchni. Kraby te najczęściej smaży się tak jak ryby. Dzięki temu stają się chrupiące i mają pyszny smak - są słone, a ich konsystencja jest miękka.


Krab śnieżny

   Ten wariant zasiedla oceany Południowego Pacyfiku i Północnego Atlantyku. W porównaniu z krabem królewskim krab śnieżny jest łatwiejszy w "obsłudze". Ma biały bądź żółty brzuch i jasno-czerwony płaszcz ochronny.


Krab niebieski

   To gatunek bardzo różnorodny o niebieskiej powłoce oraz słonym i słodkim smaku. Spośród wszystkich odmian ten rodzaj kraba uchodzi za najsmaczniejszy.



Kalorie i wartości odżywcze - krab niebieski surowy


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 87 kcal / 364 kJ
Białko 18,06 g
Tłuszcz ogółem 1,08 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,222 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,192 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,387 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,32 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0,17 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0,15 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,06 g
Węglowodany 0,04 g
Błonnik pokarmowy 0 g
Witamina A 5 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 1,12 mg
Witamina K1 ~
Witamina C 3 mg
Witamina B1 0,08 mg
Witamina B2 0,04 mg
Witamina B3 (PP) 2,7 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
0,35 mg
Witamina B6
0,15 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
44 µg
Witamina B12
9 µg
Wapń 89 mg
Żelazo 0,74 mg
Magnez 34 mg
Fosfor 229 mg
Potas 329 mg
Sód 293 mg
Cynk 3,54 mg
Miedź 0,669 mg
Mangan 0,15 mg
Selen 37,4 µg
Fluor ~
Cholesterol 78 mg
Fitosterole ~
Woda 79,02 g



Właściwości zdrowotne mięsa kraba

   W mięsie kraba występuje cynk, który wraz z witaminą C ma korzystny wpływ na skórę, pomaga organizmowi zwalczać wirusy i zmniejsza stężenie cholesterolu LDL. Oprócz cynku w mięsie obecny jest jod. Ten pierwiastek jest potrzebny do odpowiedniego funkcjonowania tarczycy oraz utrzymania metabolizmu i gospodarki hormonalnej człowieka na optymalnym poziomie. Z kolei wapń pomaga utrzymać kości, zęby, paznokcie i włosy w dobrej kondycji. Potas zawarty w mięsie kraba korzystnie wpływa na układ nerwowy i pracę serca. Krab to także źródło żelaza, siarki, fosforu, miedzi i magnezu. Oprócz składników mineralnych znajdują się w nim związki bioaktywne i witaminy E, B1, B2, PP, B12. Kraby to również skarbnica niezbędnych aminokwasów i białka pełnowartościowego. Kraby są niskokaloryczne, mają też niewielką zawartość kwasów tłuszczowych, co sprawia, że są produktem dietetycznym. Nie tuczą i są lekkostrawne. Kraby są polecane szczególnie osobom z chorobami układu krążenia, ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.

   Osoby z niedokrwistością oraz chorobami oczu także powinni wprowadzić do swojej diety mięso kraba. Regularna konsumpcja tego skorupiaka pomaga zachować piękno i młodość - poprawia wygląd i ogólną kondycję zdrowotną. Za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych skóra staje się sprężysta, a zmarszczki są wygładzone. Białko występujące w mięsie ma wysoką wartość biologiczną i - w porównaniu z białkami obecnymi w produktach mięsnych (np. wędlinach) - jest o wiele lepiej przyswajalne przez organizm. Ma to szczególne znaczenie dla ludzi z chorobami układu pokarmowego - proteiny z mięsa są przetwarzane w organizmie przez ok. 5 godzin, natomiast białka z mięsa kraba (jak i z innych owoców morza) - niemal dwa razy szybciej.

   Na początku wspomniano, że krab zawiera jod, dobrym jego źródłem są też inne owoce morza. Spożywanie każdego dnia nawet niedużej ilości mięsa kraba albo np. krewetek, pozwoli dostarczyć organizmowi dzienną porcję jodu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy oraz mózgu.

   Systematyczna konsumpcja mięsa skorupiaka obniża ryzyko przeciążenia emocjonalnego z uwagi na obecność magnezu, witamin z grupy B i miedzi. Związki te pomagają utrzymać dobre samopoczucie i równowagę. Dzięki fosforowi witaminy z grupy B są w organizmie lepiej wchłaniane, lepiej też działają.

   Jak widać mięso kraba to bogactwo związków odżywczych pozytywnie wpływających na organizm, ale na tym nie koniec. Kraby są bowiem uznawane za afrodyzjak, zresztą jak większość owoców morza. Są korzystne dla męskiej potencji (potęgują wytwarzanie testosteronu) i polecane w przypadku spadku libido. Jakie jeszcze korzyści zapewnia spożywanie mięsa kraba? Otóż produkt ten może chronić przed miażdżycą, atakiem serca i stymulować czynność mózgu..



Jak przygotować kraba?

Przed gotowaniem:

   Przed obróbką zamrożone kraby należy rozmrozić, a potem umyć. Żywe stworzenia powinno się umyć pod bieżącą wodą i uśpić w zamrażalniku (wystarczy kwadrans).


Gotowanie:

   Kraba należy włożyć do wrzątku głową w dół. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotować przepisowo: świeże kraby 10-15 minut, a mrożone 2-3 minuty. Czas zaczynać odliczać od chwili ponownego zagotowania się wody. Najpierw wodę należy osolić, dodać liście laurowe, tymianek, natkę pietruszki i ziarna pieprzu. Cytrynę przekroić na pół, wycisnąć z niej sok wprost do wody, a następnie wyciśnięty owoc włożyć do gotującego się płynu. Można także dolać wino. Kraba należy gotować w naczyniu bez przykrywki. Odpowiednio ugotowany powinien mieć czerwone szczypce.


Po ugotowaniu:

   Kraba należy wyjąć z wrzątku wraz ze szczypcami, pokroić go ostrożnie, aby nie ucisnąć i nie uszkodzić delikatnego mięsa, które znajduje się na plecach, w pazurach i nogach.



Walory smakowe kraba

   Mówi się, że kto, choć raz skosztował mięsa kraba, już nigdy nie zapomni jego smaku.Zdaniem wielu koneserów, krab w niczym nie ustępuje nawet tak wybitnym specjałom, jak homar, szczególnie gdy jest prawidłowo ugotowany. Mięso kraba ma wykwintny, niezwykle delikatny smak. Jest soczyste i miękkie. Występuje w nim sporo glikogenu (rodzaj węglowodanu), który nadaje mu charakterystyczny, słodkawy smak.



Z czym podawać kraba?

   Krab ma lekki rybi zapach. Mięso skorupiaka można gotować w sposób tradycyjny lub na parze, grillować, smażyć i piec. Doskonale komponuje się z ryżem, jarzynami oraz innymi dodatkami. Krab może być także smacznym składnikiem sałatki albo osobnym daniem. Podany z cytryną, roztopionym masłem, przyprawami i czosnkiem z pewnością wzbudzi zachwyt wśród niejednego konesera.



Przechowywanie kraba

   Kupując kraba, należy zwracać szczególną uwagę na jego termin przydatności do spożycia. Oczywiście najwięcej wartości odżywczych i smaku będzie miało mięso z kraba, którego złowiono jeszcze w tym samym dniu. Jednak niewiele osób może sobie na to pozwolić. Zatem najlepszą opcją jest zakup kraba w formie mrożonej albo w różnych zalewach. Mrożone kraby można przechowywać maksymalnie 8 miesięcy. Żywego skorupiaka trzeba przygotować i zjeść dość szybko. Można go przechowywać najwyżej 2 dni, najlepiej w temperaturze 0-5°C.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE