Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 350 g ryżu
- 1 l mleka
- sól
- 100 g masła
- 3 sztuki jajka
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 50 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
- 200 g wydrążonych wiśni z kompotu
- 50 g płatków migdałowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz pod bieżącą wodą i odstaw do ocieknięcia. Do większego garnka wlej mleko i doprowadź je do wrzenia.
- Do mleka w naczyniu dodaj szczyptę soli oraz 30 g masła. Następnie wsyp ryż i gotuj na bardzo małym ogniu do czasu, aż będzie półmiękki. Całość odstaw do wystygnięcia.
- Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem wanilinowym do uzyskania piany. Białka z cukrem ubij na sztywno.
- Ostudzony ryż wymieszaj ze skórką z cytryny, masą z żółtek, a na koniec z pianą z białek.
- Połowę masy ryżowej rozdziel do kokilek. Następnie wyłóż osączone wiśnie. Owoce przykryj resztą ryżowego nadzienia. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Na nie wyłóż kawałki pozostałego masła.
- Desery piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku