Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 14 osób
Składniki
- 2 kg schab
z kością - 12 sztuk cebula
średniej wielkości - 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka estragon
- 1 łyżeczka bazylia
- 5 sztuk goździki
- olej
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso oddzielamy od kości.
- W szerokim, płytkim naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i ziół.
- Do wrzątku wkładamy schab i podzielone na części schabowe kostki.
- Gotujemy delikatnie na małym ogniu przez 15 minut, zestawiamy, szczelnie przykrywamy.
- Mięso powinno stygnąć w aromatycznym wywarze.
- Ziemne lekko obsuszamy, posypujemy dość obficie pieprzem i rumienimy w tzw. głębokim tłuszczu ze wszystkich stron.
- Przekładamy do brytfanny, obkładamy połówkami cebul, w które wbijamy po jednym goździku, polewamy tłuszczem, w którym mięso się smażyło, szczelnie przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika (czas pieczenia mięsa zależy od jego grubości).
- Schab kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, obkładamy cebulą, polewamy niewielką ilością tłuszczu, w którym mięso się rumieniło.
- Podajemy z ziemniakami puree i zasmażanymi, czerwonymi buraczkami.