Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 700 g ryby słodkowodne
filety - 3 łyżki sok z cytryny
- 600 g ziemniaki
ugotowane w mundurkach - 2 sztuki cukinia
duża - 3 sztuki pomidory
- 1 łyżka tłuszcz
- 200 g śmietana
- 300 g ser topiony
z ziołami - sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 1 gałązka natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
- Ziemniaki obierz. Z cukinii odkrój końcówki. Pomidory umyj. Ziemniaki, cukinie i pomidory pokrój w plasterki.
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i przełóż do niego rybę. Wokół ułóż na przemian plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów.
- Śmietanę podgrzej w garnku. Następnie dodaj podzielony na płatki ser topiony. Podgrzewaj mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej zapiekankę.
- Tak przygotowaną zapiekankę piecz 35 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Dania zapiekane