Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka rybno-warzywna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę rybno-warzywną najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną sałatką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 700 g  ryby słodkowodne
    filety
  • 3 łyżki  sok z cytryny
  • 600 g  ziemniaki
    ugotowane w mundurkach
  • 2 sztuki  cukinia
    duża
  • 3 sztuki  pomidory
  • 1 łyżka  tłuszcz
  • 200 g  śmietana
  • 300 g  ser topiony
    z ziołami
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 gałązka  natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  2. Ziemniaki obierz. Z cukinii odkrój końcówki. Pomidory umyj. Ziemniaki, cukinie i pomidory pokrój w plasterki.
  3. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i przełóż do niego rybę. Wokół ułóż na przemian plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów.
  4. Śmietanę podgrzej w garnku. Następnie dodaj podzielony na płatki ser topiony. Podgrzewaj mieszając, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym sosem polej zapiekankę.
  5. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 35 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

zapiekankaprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE