Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka sprawiona kaczka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka soku pomarańczowego
6 sztuk mandarynek
2 sztuki pomarańcze
1 sztuka kieliszek likieru pomarańczowego
15 sztuk goździków
olej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaczkę opłucz, osusz. Natrzyj ją w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Oprósz majerankiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sokiem i likierem pomarańczowym, wrzuć 4-5 goździków, przykryj i włóż na noc do lodówki.
- Następnego dnia skrop kaczkę olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w 190 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze 2 godziny, często polewając wytapiającym się tłuszczem.
- Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Na 10 minut przed końcem pieczenia włóż do naczynia z kaczką i wymieszaj z wytopionym tłuszczem. Pomarańcze sparz, osusz i pokrój w plasterki.
- Gotową kaczkę przełóż na ogrzany półmisek i udekoruj plastrami pomarańczy. Przyczep je do kaczki goździkami.
- Łyżką zbierz tłuszcz z powstałego w trakcie pieczenia sosu. Zlej go razem z mandarynkami do sosjerki i podawaj z kaczką.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka