Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 250 g kurki
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka papryczka chili
- 1 szklanka ryż krótkoziarnisty
- 50 g żółty ser
starty - 3 łyżki posiekane zioła
oregano, bazylia, pietruszka, szczypiorek - 2 sztuki jajka
- 1 szklanka bułka tarta
- Sos pomidorowy:
- 500 g pomidory
- 2 ząbki czosnek
- 125 ml bulion warzywny
- 100 g słodka śmietanka
- Przyprawy:
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz biały
- Dodatkowo:
- olej
- 2 łyżki ser żółty
starty - natka pietruszki
- oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz, zalej 2 filiżankami wrzącej wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, do całkowitego wchłonięcia wody.
- Kurki oczyść, drobno posiekaj. Cebulę obierz i również posiekaj. Papryczkę oczyść z gniazd nasiennych, posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż kurki, cebulę i papryczkę, aż do całkowitego odparowania sosu. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do przestudzonego ryżu dodaj jajka, bułkę tartą, ser, kurki z warzywami oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z masy uformuj niewielkie kotleciki. Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Sos pomidorowy: Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasiennie i rozgnieć widelcem. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Na 1 łyżce oleju podsmaż czosnek. Dodaj pomidory i bulion, chwilkę podgotuj.
- Kotleciki ryżowe z kurkami: W naczyniu żaroodpornym ułóż kotleciki. Zalej je sosem pomidorowym. Wierzch posyp serem. Piecz 10 minut w 170 st. C.
Źródło przepisu: Moja kuchnia