Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
250 g kurki
1 sztuka cebula
1 sztuka papryczka chili
1 szklanka ryż krótkoziarnisty
50 g żółty ser
starty3 łyżki posiekane zioła
oregano, bazylia, pietruszka, szczypiorek2 sztuki jajka
1 szklanka bułka tarta
- Sos pomidorowy:
500 g pomidory
2 ząbki czosnek
125 ml bulion warzywny
100 g słodka śmietanka
- Przyprawy:
1 łyżeczka gałka muszkatołowa
sól
pieprz biały
- Dodatkowo:
olej
2 łyżki ser żółty
startynatka pietruszki
oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż opłucz, zalej 2 filiżankami wrzącej wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, do całkowitego wchłonięcia wody.
- Kurki oczyść, drobno posiekaj. Cebulę obierz i również posiekaj. Papryczkę oczyść z gniazd nasiennych, posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż kurki, cebulę i papryczkę, aż do całkowitego odparowania sosu. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do przestudzonego ryżu dodaj jajka, bułkę tartą, ser, kurki z warzywami oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z masy uformuj niewielkie kotleciki. Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Sos pomidorowy: Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasiennie i rozgnieć widelcem. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Na 1 łyżce oleju podsmaż czosnek. Dodaj pomidory i bulion, chwilkę podgotuj.
- Kotleciki ryżowe z kurkami: W naczyniu żaroodpornym ułóż kotleciki. Zalej je sosem pomidorowym. Wierzch posyp serem. Piecz 10 minut w 170 st. C.
Źródło przepisu: Moja kuchnia