Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 łyżki masło
- 250 g ryż
- 3 sztuki jajka
- 400 ml bulion
- 2 kromki chleb tostowy
- 50 g ser parmezan
- 1 garść natka pietruszki
posiekana - olej
do smażenia - 2 sztuki pomidory
duże - 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka bakłażan
mały - zioła prowansalskie
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj opłukany ryż. Podsmaż wszystko przez chwilę, po czym zalej bulionem. Ryż przykryj i gotuj na małym ogniu do miękkości. Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
- Chleb tostowy pokrusz i wraz ze startym parmezanem, jajkami oraz posiekaną natką pietruszki dodaj do ryżu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj placki i usmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy placki będą rumiane zdejmij je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Pomidory, papryki, cukinię oraz bakłażan oczyść i pokrój na małe kawałki. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku solą oraz ziołami prowansalskimi. Podawaj jako dodatek do placków ryżowych.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski