Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
200 sztuk świeżych albo suszonych moreli
150 sztuk galaretki pigwowej
400 sztuk sera manchego
1 łyżka mielonych migdałów
trochę rozmarynu do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone morele moczyć około 15 minut w ciepłej wodzie, następnie pokroić w paski. Jeśli użyjemy świeżych owoców, należy je obrać ze skóry, przepołowić i usunąć pestki, następnie pokroić w plastry grubości około 3 mm.
- W garnku lekko rozgrzać galaretkę pigwową i wymieszać z morelami.
- Ser ze skórą pokroić w plastry grubości około 5 mm, a potem w małe trójkąty.
- Morele z galaretką włożyć na trójkąty sera, posypać zmielonymi migdałami i udekorować umytym rozmarynem. Podawać z chlebem albo bez.
Źródło przepisu: książka kucharska