Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 główki sałata masłowa
- 10 liści sałata
karbowana, ciemna - 1 garść roszponka
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka cebula
- 1/2 sztuki ogórek zielony
- 6 sztuk pieczarki
małe - 8 sztuk oliwki
czarne - 50 g ser feta
- Sos:
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki ocet balsamiczny
- 6 łyżek oliwa
- 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sałatę umyj, osusz. Paprykę oczyść z nasion i razem z cebulą pokrój. Pieczarki obierz, pokrój i skrop sokiem z cytryny. Ogórek umyj, pokrój w półplasterki. Oliwki osącz z zalewy. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski. Wierzch posyp pokrojoną w kostkę fetą.
- W misce utrzyj sok z cytryny, ocet i oliwę. Dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Powstałym sosem polej składniki sałatki. Wymieszaj.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia