Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
10 sztuk ziemniaki
średnie5 sztuk śledzie
filety10 sztuk korniszony
małe2 sztuki cebula czerwona
mała1 kawałek papryka czerwona
marynowana1/2 pęczki dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki musztarda francuska
7 łyżek olej
1 łyżeczka ocet winny biały
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety śledziowe namocz przez 4 godziny w zimnej wodzie. Co godzinę wymieniaj wodę. Wymoczone filety opłucz, osusz i pokrój na kawałki.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulkę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki. Korniszony przekrój wzdłuż na pół, a dymkę posiekaj.
- Wszystkie składniki sałatki przełóż do jednej miski. Zalej sosem przygotowanym z musztardy, oleju, octu, soli i pieprzu. Wymieszaj.
- Gotową sałatkę odstaw na godzinę do lodówki.
Źródło przepisu: Poradnik domowy