Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
1 pęczek rzodkiewki
1 sztuka ogórek zielony
1 sztuka papryka czerwona
2 sztuki pomidory
1 sztuka cebula czerwona
2 gałązki oregano
2 gałązki mięta
1 sztuka cytryna
1 łyżeczka musztarda
3 łyżki oliwa
cukier
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Rzodkiewki oczyść. Ogórek i pomidory umyj. Paprykę opłucz, oczyść z nasion. Warzywa pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cebulą.
- Zioła umyj i posiekaj. 1/2 cytryny pokrój w półplasterki, a z pozostałej cytryny wyciśnij sok. Sok z cytryny wymieszaj z solą, cukrem, musztardą, ziołami oraz pieprzem i oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Udekoruj miętą i plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: Sałatki