Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 sztuka papryka czerwona
- 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka cebula czerwona
- 2 gałązki oregano
- 2 gałązki mięta
- 1 sztuka cytryna
- 1 łyżeczka musztarda
- 3 łyżki oliwa
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Rzodkiewki oczyść. Ogórek i pomidory umyj. Paprykę opłucz, oczyść z nasion. Warzywa pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z cebulą.
- Zioła umyj i posiekaj. 1/2 cytryny pokrój w półplasterki, a z pozostałej cytryny wyciśnij sok. Sok z cytryny wymieszaj z solą, cukrem, musztardą, ziołami oraz pieprzem i oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Udekoruj miętą i plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: Sałatki