Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła lub margaryny,
1 sztuka świeży ogórek,
2 łyżki mąki,
1 l odtłuszczonego rosołu,
sól. pieprz, szczypta cukru,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki keczupu,
1 sztuka mały kubek kwaśnej śmietany,
2 łyżki drobno posiekanego koperku.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek zeszklić na gorącym maśle lub margarynie.
- Ogórek umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Kilka kostek odłożyć, pozostałe poddusić razem z cebulą i czosnkiem.
- Oprószyć podduszone kostki ogórka mąką, oddzielnie przyrządzić jasną zasmażkę i rozprowadzić ją rosołem.
- Dodać do rosołu ogórek i całość gotować 8 minut.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i keczupem. Gotową zupę ochłodzić w lodówce.
- Krótko przed podaniem na stół wmieszać do zupy kwaśną śmietanę i doprawić do smaku solą. Dodać odłożone kostki ogórka i koperek.