Dzisiaj jest: Piątek, 26.04.2024 Imieniny: Marii i Marcelego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa szpinakowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 250 g  liści szpinaku
  • 4 szklanki  bulionu warzywnego
  • 1 sztuka marchewka
  • 3 łyżki  masła
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  śmietany 18%
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podduś na łyżce masła.
  2. Szpinak posiekaj, uduś w małej ilości bulionu.
  3. Z reszty masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej ją do reszty zimnego bulionu, dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Dodaj szpinak i marchewkę. Zagotuj, dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami, podgrzej.
  5. Zupę rozlej do talerzy i podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE