Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
250 g liści szpinaku
4 szklanki bulionu warzywnego
1 sztuka marchewka
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 18%
2 sztuki żółtka
2 sztuki jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podduś na łyżce masła.
- Szpinak posiekaj, uduś w małej ilości bulionu.
- Z reszty masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej ją do reszty zimnego bulionu, dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Dodaj szpinak i marchewkę. Zagotuj, dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami, podgrzej.
- Zupę rozlej do talerzy i podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza