Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 250 g liści szpinaku
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 sztuka marchewka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 sztuki żółtka
- 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podduś na łyżce masła.
- Szpinak posiekaj, uduś w małej ilości bulionu.
- Z reszty masła i mąki przygotuj zasmażkę, wlej ją do reszty zimnego bulionu, dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Dodaj szpinak i marchewkę. Zagotuj, dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkami, podgrzej.
- Zupę rozlej do talerzy i podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza