Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Jak utrzymywać czystość w kuchni?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak utrzymywać czystość w kuchni?


   Kuchnia jest miejscem, w którym o czystość i porządek powinno się szczególnie zatroszczyć. Należy dbać o właściwe warunki podczas robienia posiłków i o sprzątanie po ich przygotowaniu. Pomieszczenie to jest narażone w największym stopniu na wzrost oraz rozwój bakterii i szkodników, które mogą wywołać różne choroby. Zatem co zrobić, aby kuchnia była permanentnie czysta i panował w niej porządek?

   Istnieje wiele czynności, których wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a dzięki nim w pomieszczeniu jest czysto. Powinniśmy regularnie myć sprzęty kuchenne AGD (np. kuchenkę), a także inne urządzenia kuchenne: malakser, blender, piekarnik, tuż po zakończonej pracy. Po spożyciu posiłku powinniśmy wkładać naczynia do zmywarki. Jeśli jej nie mamy, warto od razu pozmywać, aby potem mieć spokój. Należy też usuwać nieczystości z blatu, podłogi i stołu. Dodatkowo raz na miesiąc niezbędne jest przejrzenie poszczególnych szuflad oraz szafek, a do tego wymycie lodówki, piekarnika, zmywarki, mikrofalówki. Czynności tych nie trzeba koniecznie wykonać w ciągu jednego dnia, ale można rozłożyć je na kilka dni. Poniżej przedstawione metody i rady mogą się przydać, jeśli w kuchni pragniemy zachować czystość i porządek.





Przydatny plan

   Dla utrzymania porządku w kuchni niezbędna jest regularność oraz wytrwałość. Dla osiągnięcia tych celów może być pomocny odpowiedni plan działania. Dzięki niemu będzie można lepiej zapoznać się z czynnościami, które są do zrealizowania i pamiętać o tym, co ile czasu je wykonywać. W planie można umieścić działania, które trzeba przeprowadzać każdego dnia, raz w tygodniu i raz w miesiącu. Program można powiesić w widocznym miejscu, np. na lodówce.



Odkładanie rzeczy na miejsce

   W czasie gotowania przydaje się wiele różnych rzeczy - od artykułów spożywczych (np. przypraw) po przyrządy kuchenne (np. nóż, szpatułkę) i naczynia (np. rondelek), które porozkładane w całej kuchni mogą zajmować dodatkowe miejsce. Można po prostu wziąć przydatną rzecz, a potem odłożyć ją z powrotem na miejsce - do lodówki, na półkę czy do szafki. Tym sposobem można uniknąć dodatkowego bałaganu.



Przechowywanie żywności

   Produkty żywnościowe suche - makarony, mąkę, przyprawy, owoce suszone dobrze jest trzymać w specjalnych pojemnikach (np. w szklanych słoikach). To sprawi, że w szafkach będzie zachowany porządek. Jest to również metoda na uniknięcie ataku moli spożywczych. W przypadku, gdy się pojawią, nie przeniosą się na sąsiadujące produkty.



Akcesoria do sprzątania

   Do porządków w kuchni konieczny jest zakup środków do czyszczenia oraz różnych akcesoriów. Na liście zakupów powinny znaleźć się przede wszystkim: czyściki druciane i odpowiednio chłonne gąbki, płyn do czyszczenia (ewentualnie środki przeznaczone na wybrane powierzchnie), ściereczki materiałowe wielokrotnego użytku np. z mikrofibry, papierowe ręczniki, gumowe wielorazowe rękawice, a także worki na śmieci. Dodatkowo nie obejdzie się bez mopa i wiadra oraz zmiotki i szufelki. Odkurzacz błyskawicznie poradzi sobie z okruszkami po chlebie, z rozsypaną kaszą albo mąką. Zmywarka to kolejny przydatny sprzęt, zwłaszcza wtedy, gdy ma się sporą rodzinę i w sytuacjach, kiedy na stole jest dużo brudnych naczyń.



Czysty zlew

   Zacieki, kamień, a nawet resztki jedzenia - tego w zlewie na pewno nikt nie chciałby mieć. Zatem jak dbać o jego czystość? Najlepszym rozwiązaniem byłoby, aby każdego dnia (np. wieczorem) umyć zlew. Można w tym celu sporządzić domowy roztwór z octu i wody, a następnie spryskać nim zlew. Na końcu wytrzeć go lekko wilgotną ściereczką i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Trzeba jednak pamiętać, aby nie zostawiać w zlewie mokrych gąbek, ponieważ są idealnym miejscem dla rozwoju bakterii. Należy często je wymieniać. Na podstawce obok zlewu można położyć mydło do rąk, a także płyn do mycia naczyń.



Okap kuchenny

   Okap także wymaga regularnych przeglądów oraz czyszczenia. Dlatego warto czyścić i wymieniać filtry tak jak zaleca producent, w przeciwnym wypadku urządzenie będzie działać mniej wydajnie.



Lodówka

   Należy ją czyścić systematycznie, co najmniej raz na tydzień. Powinno się przeglądać produkty w niej przechowywane oraz wyrzucić te przeterminowane i zepsute. Wnętrze najlepiej przetrzeć ściereczką zamoczoną w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.



Domowy środek czyszczący

   Jeżeli nie chcemy używać chemicznych preparatów do czyszczenia, możemy samodzielnie zrobić środek czyszczący, który pomoże w utrzymaniu porządku. Potrzebna jest woda destylowana przegotowana bądź przefiltrowana - 200 ml (najlepiej nie stosować wody kranowej, dlatego, że może potem pozostawić widoczne ślady na powierzchniach), alkohol - 100 ml (np. spirytus), ocet - 100 ml i parę kropel zapachowego olejku eterycznego. Tak przyrządzony roztwór należy następnie przelać do butelki i wstrząsnąć. Można go rozpylać na powierzchniach przy pomocy wielorazowej butelki wyposażonej w spryskiwacz. Produkty wyżej wymienione są w stanie zastąpić typowe chemiczne środki. Mogą być ekologicznymi, domowymi preparatami czystości, dzięki którym można umyć zlew, blat, naczynia, a nawet podłogę. Dodatkowo można odkamienić czajnik oraz usunąć nieprzyjemną woń z lodówki. Jeśli tego typu domowe detergenty się nie sprawdzą, warto kupić ekologiczne środki czystości. Są trochę droższe od środków konwencjonalnych, ale będzie to zdrowsza alternatywa. Z takim zaopatrzeniem, zachowanie czystości i porządku w kuchni na pewno będzie o wiele prostsze.



Czynności codzienne

   Każdego dnia należy wstawiać wszystkie brudne naczynia do zmywarki. Te, które nie nadają się do zmywarki, trzeba umyć ręcznie. Niezbędne jest umycie blatów i pamiętanie o wynoszeniu śmieci. Przynajmniej raz w tygodniu trzeba wyszorować zlew oraz płytę, a także przejrzeć lodówkę, w celu sprawdzenia, czy nie znajduje się w niej żywność przeterminowana. Konieczną czynnością jest także umycie uchwytów i frontów szafek. Gąbki i ścierki powinno się dość często wymieniać. Pozamiatanie lub umycie podłogi też jest ważne.



Czy utrzymanie czystości pomoże zaoszczędzić pieniądze?

   Urządzenia, które znajdują w kuchni, np. zmywarka, ekspres do kawy, lodówka, okap, toster, robot kuchenny i wiele innych, będą działały jeszcze efektywniej, gdy będą czyste. Wydajność wpływa na dłuższą żywotność. Gdy filtry i inne elementy będą brudne, wówczas sprzęt będzie pracował ciężej. Będzie także narażony na przegrzanie, a to może sprawić, że szybciej się popsuje.



   Ogólnie ujmując, aby w kuchni utrzymać należyty porządek, należy standardowo utrwalić w sobie pewne zwyczaje. Systematyczne sprzątanie i odstawianie rzeczy na miejsce musi wejść w nawyk. Stosowanie się do powyższych metod sprawi, że zachowanie czystości w kuchni na pewno będzie o wiele prostsze.




Zobacz więcej na temat:

kuchniaczystośćsprzęt kuchenny


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE