WYNIKI WYSZUKIWANIA

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł

Zwykła klasyczna czekolada i surowa to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażon

Znamy je od pokoleń jako tradycyjne desery przypisane do kuchni określonych regionów. Każdy przysmak ma swoją historię, a o rodowód niektórych deserów do dziś toczą się spory. Pierwotna receptura pewnych słodkich przysmaków była poddawana pewnym mody

Spożywanie czekolady może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pod warunkiem, że sięgamy po tę z dużą zawartością kakao (minimum 90%) i bez dodatku cukru (ewentualnie z niewielkim jego udziałem). Surowe kakao zawiera dużo magnezu, a także wiele inn

Kofeina jest organicznym związkiem chemicznym, który może być otrzymywany także metodą syntetyczną. Należy on do grona środków psychoaktywnych o stymulujących właściwościach. Najbardziej znane produkty w których występuje kofeina to kawa oraz napoje

Czekolada jest jednym z ulubionych produktów spożywczych nie tylko dzieci, ale i wielu dorosłych. Unikana przez większość osób dbających o sylwetkę, często staje się poprawiającą humor przekąską, dodatkiem do świątecznych i urodzinowych prezentów, a

Dodatki do kawy to idealny sposób na urozmaicenie tego napoju, poranka bez którego wielu z nas nie jest sobie w stanie wyobrazić. Kawa, sama w sobie, jest już pyszna, ale jeśli z jakiegoś powodu zaczniemy odczuwać chęć małej odmiany, warto wypróbować

Słodkie i smaczne masło czekoladowo-orzechowe jest polecane na śniadanie nie tylko dla dzieci. Przedstawiamy jego skład, sposób produkcji i wpływ na zdrowie. Masło czekoladowo - orzechowe jest znanym i lubianym dodatkiem do pieczywa. Słodki krem może

Ziarna kakaowca są najczystszą formą surowych orzechów kakaowca. Surowe ziarna kakaowca są prawdziwą bombą antyoksydantów a także żelaza, manganu, magnezu, chromu, cynku, potasu, miedzi, selenu, manganu, witaminy C i witamin z grupy B. Orzechy kakaow

Filiżanka czarnej, gorzkiej kawy lub wielki kubek słodkiej, aromatyzowanej kawy z mlekiem... Tak wygląda pierwszy "posiłek" dnia wielu z nas. Niektórzy jednak na tej jednej porcji kofeinowego napoju nie poprzestają. Kawa, jak wiadomo, pobudza, dodaje

Zdrowe słodycze to marzenie każdego łasucha, który chciałby zadbać o swoje ciało. Czy coś takiego może jednak w ogóle istnieć? Czy możliwe jest, by bezkarnie cieszyć się słodkim smakiem przekąsek i deserów? Zdaje się, że jest to tylko mit, a producen

Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność,

Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim czekolada gorzka) minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemiczn